December 1

Susu Punca Cirit Birit! Betulke?

10422320_1502017010069137_4517453228363347017_n

Susu Punca Cirit Birit! Betulke?
=======================
Kucing sering dikaitkan dengan susu..
Seolah-olah kucing suka minum susu? Betulke?

Pendapat saya, kucing domestik(belaan) sahaja yg suka susu mungkin pada awalnya susu diberikan sebagai sumber protein (mungkin juga kalsium) tambahan pada kucing, ini kerana sifat semulajadinya sebagai haiwan karnivor (haiwan pedaging).

Sebab kalau ikut logik kalau kucing liar atau kucing terbiar, mana pulak dia nak dapat susu betul tak? Tapi untuk “big cat” atau “wild cat” di luar sana mereka dapat sumber protein tambahan dari tulang temulang mangsa mereka, tambahan pula mereka memang makan daging sahaja.

Tapi katakan lah sebagai pemilik kucing anda tetap ingin memberikan susu kepada kucing anda. Tak menjadi masalah tetapi anda perlu tahu bahawa pemilihan susu kucing yang betul amat penting!

JANGAN berikan susu full cream , susu pekat dan yang sewaktu denganya (yang manusia punya) kepada kucing anda
JANGAN berikan susu kucing dewasa kepada anak kucing yang baru lahir (sekurang kurangnya yang berumur kurang dari 6 minggu)
Kenapa? Nanti saya akan terangakan.

Jika anda ingin memberikan susu kepada kucing anda pastikan ia adalah khas untuk kucing atau yang tertulis (atau dilebelkan) “free lactose” ini kerana kucing (sama seperti manusia) kadang-kadang mempunyai masalah “lactose intolerance”.

Apa maknanya tu?
Macamni, “lactose intolerance” ni maksudnya kucing tidak boleh bertolak ansur atau tidak boleh menerima kandungan lactose. Ini disebabkan ketidakhadiran (tiada) enzim untuk mencernakan lactose dalam badan kucing. Akibatnya kucing akan cirit birit!

Sama juga dengan manusia, saya pasti ada di antara anda yang tidak boleh minum susu, di mana kalau anda minum susu anda akan mengalami cirit birit, dan Doktor menasihatkan agar anda tidak “consume any dairy product”.

Tidak dinafikan ada di antara anda akan berkata, kucing saya minum “Full Cream” ok je … tak cirit pun dah bertahun.. Betul tak dinafikan. Alhamdulillah lah kalau kucing anda tidak sensitif. Kerana ini bersifat individu. Tapi tidak mustahil ia akan meninggalkan kesan sampingan di masa akan datang.

Sebab tu di dalam bilik konsultasi saya, saya tidak menggalakkan pemilik memberi susu kepada anak kucing atau kucing yang sedang sakit, kerana ini mungkin memudaratkan lagi keadaan kucing yang sedang sakit.

Bagi anak kucing terutama yang kematian ibu atau ditinggalkan ibunya, berikan susu khas untuk anak kucing. Lebik baik kalau di beri susu yang mengandungi kolustrum ibu. Biasanya akan dilabel sebagai “Milk Replacer”. Kalau saya, saya sering menggunakan susu “Milkodog”.

Memberi susu kucing dewasa kepada nak kucing, samalah juga seperti anda memberi susu yang anda minum kepada bayi anda. Tentulah ia tidak sesuai dan memudaratkan bayi anda bukan? Sama juga dalam kes kucing.

Jadi berhati-hatilah dalam memberi susu kepada kucing anda.

Di sini saya sharekan gambar susu whiskas ni …. cool kan packaging nye ? Saya pun tak sure sama ada di Malaysia dah ada ke tidak susu ni. Gambar ni diambil semasa di London

December 15

Tanda-tanda awal Kucing anda ada masalah kencing

Apakah tanda-tanda awal kucing anda ada menghadapi masalah tidak boleh kencing?

Biasanya kucing akan kelihatan murung dan tidak bermaya serta tidak selesa.

Bagaimana perasaan anda apabila terpaksa tahan kencing/buang air kecil? pastinya sakit dan tidak selesa bukan? Sama jugalah seperti kucing, bezanya mereak tidak menahan untuk kencing tetapi mereka cuba kencing tapi saluran kencing tersumbat menyebabkan mereka tidak boleh kencing.

Kucing akan berasa lemah terutama lemah kaki belakang, ini kerana kucing cuba sedaya upaya mereka untuk meneran agar air kencing keluar tetapi tidak berjaya. Oleh kerana kucing meneran menggunakan kaki belakang maka kaki belakang mereka keletihan dan menjadi lemah, dalam sesetengah kes, kucing tidak lagi bermaya untuk berdiri.

So kepada #pemilikkucing terutama anda yang mempunyai kucing jantan please…please and please… jangan terlepas pandang tanda tanda awal kucing yg berpotensi untuk berhadapan dengan masalah batu karang / tak boleh kencing.

kucing anda mungkin berisiko apabila….
1. kerap masuk dan keluar “litter box” atau kerap ke tandas
2. suka menjilat penis/organ jantan/tempat keluar air kencing
3. kucing anda meneran setiap kali ingin membuang
4. kelihatan air kencing yang pekat dan kemerah-merahan
5. mengiau seperti kesakitan bila nak kencing

ingat lebih dari 3 hari kucing tidak kencing ia boleh membawa kepada kematian.

10542880_1493733064230865_8751415166304564373_n

November 2

Usia Kucing Anda

Semalam di FB pageDrLynnYamin saya menanyakan beberapa soalan berkaitan dengan umur kucing. Kesemunya 12 soalan, and semuanya berkaitan dengan umur kucing.  

Pelbagai jawapan yang saya terima, dalam hal ini tiada jawapan yang salah atau betul.

Macam mana tu? Macam ni, kucing adalah benda hidup dan ia sangat subjektif dan bersikap individual, jadi jawapan yang saya berikan adalah sebagai panduan sahaja. Jawapan yang anda berikan mungkin berdasarkan pengalaman anda masing-masing.
Berikut adalah soalan dan jawapannya ;


Q1 : Anak kucing atau kitten, sehingga umur berapakah kucing masih dianggap kitten?

Walaupun anak kucing mula “matang” (puberty atau akil baligh) lingkungan
umur 5-6 bulan.Anak kucing adalah kucing yang berumur 1 hari sehingga 1tahun.
Oleh itu selagi bagilah kucing anda makan makanan anak kucing sehingga kucing anda berumur 1tahun,

Q2: Pada umur berapakah kucing mula mengawan?

Anak kucing mula “matang” (puberty atau akil baligh) pada umur 5-6 bulan. Berdasakan
pengalaman saya kucing local (DSH) lebih cepat matang berbanding yang berbaka tulin. Biasanya kita boleh mengenali sama ada kucing tersebut sudah mula “matang” (puberty atau akil baligh) dengan 2 cara ; satu melalui gigi yang kedua kucing telah menunjukkan tanda-tanda  “gatal”
atau “biang”.

Melihat gigi lebih tepat kerana gigi taring bertukar kepada gigi kekal ketika kucing berumur 6bulan. Adakalanya kucing telah pun “matang” (puberty atau akil baligh), tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda biang atau “gatal”.

Q3: Pada usia / umur berpakah kucing dianggap sebagai “senior cat”?
Kucing yang telah mencapai umur 7 tahun ke atas di anggap sebagai “senior”. Dan anda dinasihatkan untuk memberi makanan “senior cat” kepada kucing anda.

Q4 : Pada umur berapakah anak kucing mula membuka mata?

Walaupun ada anak kucing yg mula membuka mata mereka seawal umur 3 hari, tetapi secara purata anak kucing membuka mata pada umur di antara 7-10 hari. Paling lewat mungkin 14hari (2minggu). Sekiranya lebih dari itu, anda seharusnya
berjumpa Vet untuk pemeriksaan.

Q6: Seawal umur berapakah, anak kucing sepatutnya mula di vaksin?

Anak kucing perlu divaksin seawal umur 6-8minggu dan berat mesti minima adalah 500gram. Mengapa 6minggu? Ini kerana pada usia 6 minggu anak kucing sepatutnya sudah mula cerai susu, oleh itu maternal antibodi yang diperolehi dari ibu akan mula menurun.  Bagi anak kucing yang tidak mempunyai ibu, 6 minggu adalah masa yang sesuai. Aminah Khalid boleh juga tapi the best adalah seawal umur 2bulan

Q9 : Pada usia berapa kah kita boleh menghantar kucing untuk
di buat proses pemandulan?

Umur yang ideal untuk menghantar kucing untuk membuat proses pemandulan adalah seawal usia 6 bulan. Ini kerana pada usia tersebut kucing mencapai usia matang.
Namun  tidak dinafikan sesetengah Vet and melakukannya pada usia yang lebih muda seawal 3bulan, bergantung kepada Vet tersebut.

Q10: Kucing betina
… apakah usia ideal untuk kucing betina mula bunting?

Umur ideal untuk kucing betina bunting (mengandung) adalah apabila kucing mencapai umur 1tahun dan berat minima adalah 2kg. Kenapa? Pada usia 1tahun pembentukan tulang telah lengkap, ini bagi mengelakkan komplikasi semasa melahirkan
(dystocia).

Q11 : Ibu Kucing, bagi ibu kucing yang baru melahirkan anak…. sekiranya kita nak hantar ibu kucing tersebut untuk dimandulkan, kita kena tunggu sampai anak kucing tersebut umur berapa?
Untuk hantar ibu kucing yang baru beranak, masa yang sesuai untuk menghantar si ibu untuk memandulan  adalah apabila usia anak kucing berumur 6-8minggu. Kerana pada usia anak kucing 6-8minggu anak kucing sedah mula cerai susu, dan mula belajar makan sendiri 

Soalan Q5,Q7 dan Q8  berkaitan dengan kucing yang paling tua.


Q5&Q7: Apakah umur kucing yang paling tua pernah anda jumpa, kenal, tahu atau miliki ?

jawapan yang saya terima;  Pn Sarah Alias ialah kucing berumur  20tahun dan Dr Dahlia Wee Muru…23tahun.

Secara peribadi saya pernah merawat kucing berumur 22tahun.
Saya tidak boleh lupa pengalaman semasa melakukan praktikal di UVTH,UGA (lebih kurang 10tahun dulu). Saya membantu membuat rawatan pada seekor yang kurus,menurut pelajar senior kucing tersebut datang ke hospital untuk drip (masuk air) dalam 3 minggu sekali. Kucing tersebut menghadapi masalah buah pinggang.

Saya membantu memgang kuicng tersebut, tiba-tiba kuicng tersebut terkulai di tangan saya. Punya lah saya panik, saya ingat saya salah pegang atau ada sesuatu yang saya buat hingga tiba-tiba kepala dia terlentok. Melihat keadaan saya pelajar senior tersenyum dan menerangkan kucing tu ok , dia cuma tertidur. Kucing tersebut mengangkat kepala dan sedar semula bila namanya dipanggil. Rupanya umur kucing tersebut adalah 22tahun!  22 tahun bersamaan 105 tahun umur manusia…

Q8 : Umur kucing tertua mengikut catatan Guinness World Records?

Mengikut Guiness World Records, kucing tertua yg direkodkan ialah kucing yang bernama “Creme Puff” yg lahir pada 3 Ogos 1967 dan menghembuskan nafas terakhir pada 6 Ogos 2005.
Mengikut perkiraan umur Creme Puff adalah 38tahun dan 3 hari
Creme Puff  merupakan kucing peliharaan Jake Perry, yang tinggal di 
Austin, Texas, USA

Apapun, seperti yang saya katakan tadi umur yang saya berikan adalah sebagai panduan dan ia merupakan umur yang paling “common” dan “standard” digunakan. Tetapi ia bukanlah mandatori , sebagai contoh anak kucing buka mata. Tapi kalau dah lebih dari jangkaan umur anda boleh lah berjumpa Vet untuk pemeriksaan.

Mengikut Guiness World Records, kucing tertua yang masih hidup (LIVING CAT) pada ketika ini berumur 24 tahun.
Poppy (DSH Tortoiseshell ) yang baru menyambut kelahirannya yang ke 24, merupakan pemegang rekod “Kucing Tertua yang Masih Hidup”. Poppy dilahirkan pada 1990, dan tinggal di UK.

Poppy (DSH Tortoiseshell ) yang baru menyambut kelahirannya yang ke 24
Poppy (DSH Tortoiseshell ) yang baru menyambut kelahirannya yang ke 24
November 1

BAHAYA Panadol kepada kucing

Tak percaya ada orang beri kucing panadol!?

Setuju tak kalau saya katakan hampir setiap rumah di Malaysia ada menyimpan Pandol yang digunakan ketika pening kepala atau demam. Malah saya sendiri ada menyimpannya di rumah, di klinik malah di dalam beg saya, untuk kegunaan masa kecemasan.

Sesungguhnya di kala kita tengah banyak kerja, atau sedang mengejar “due date” untuk menghantar tugasan, masa tu pulak kepala terasa pening dan badan rasa nak demam, tatkala itu kehadiran Panadol sangatlah bermakna. Seolah-olah Panadol penyelamat untuk kita berjuang menyiapkan tugasan tersebut.
Tapi berbeza pula halnya dengan KUCING, Panadol merupakan malapetaka kepada haiwan comel ini, malah ia boleh meragut nyawa kucing anda. Oleh itu jangan sesekali memberikan Panadol kepada kucing anda.

Saya sebagai seorang veterinar sering mendapat kes sebegini di klinik saya di Shah Alam. Baru-baru ini, saya menerima satu kes, di mana muka SiComel(bukan nama sebenar) kelihatan agak bengkak, kemudian air liur meleleh dengan banyak, SiComel kelihatan pucat dan lemah. Menurut pemiliknya, SiComel dikatakan sudah tidak sihat 2-3 hari. Selepas melakukan pemeriksaan, terdetik dihati macam termakan Panadol je. Belum pun sempat saya bertanya, pemiliknya telah memaklumkan bahawa beliau telah memberikan Panadol kepada SiComel pada hari sebelumnya.
Ketahuilah kucing sangat sensitif pada panadol sehingga boleh membawa kepada kematian. Ini kerana, hati kucing tidak mempunyai enzim yang bertanggungjawab untuk mencerna bahan yang dinamakan acetaminophen.

Acetaminophen adalah bahan yang terkandung dalam Panadol. Sebenarnya bukan sahaja Panadol, malah mana-mana ubat yang mengandungi bahan acetaminophen adalah merbahaya kepada kucing. Tahap keracunan kucing terhadap bahan ini adalah serendah 10mg/kg berat badan.

Sebagai contoh, sekiranya berat seekor kucing dewasa adalah 5kg, ini bererti kucing tersebut boleh bertolak ansur dengan bahan tersebut maksimum 50mg,sedangkan sebiji Panadol yang biasa adalah 500mg. Walaupun hanya 1/4biji (125mg) diberi kepada kucing, ia boleh membawa kematian! Apatah lagi kalau diberi 1biji.

Namun saya pasti, ada diantara anda akan berkata “saya bagi kucing saya Panadol, elok je sihat je.. takde apa-apa pun!”. Percayalah bukan anda sorang, malah saya sering dilontarkan persoalan itu. Saya tidak menafikan atau mengatakan anda tipu, namun saya tidak menjumpai mana-mana fakta atau penulisan yang mengatakan kini kucing selamat memakan Panadol.
Namun persoalan itu mungkin terjawab dalam penerangan yang diberikan oleh BPFK (Badan Pengawalan Farmaseutikel Kebangsaan). Suatu pagi, dalam perjalan ke tempat kerja, saya medengar siaran radio yang membincangkan perihal ubat tiruan. Terperanjat saya selepas mendengar penjelasan pegawai tersebut.

Saya menyangka ubat tiruan hanya dijual di kaki lima, dan menggunakan nama yang pelik dan sangat berbeza dengan produk asal. Tetapi sebenarnya ubat tiruan turut dijual dipremis, dan hampir menyerupai produk asal sehingga 90%. Tanpa penilitian kita hampir tidak boleh membezakannya.

Berbalik semula pada cerita Panadol dan Kucing, berkemungkinan Panadol yang diberikan bukan yang asli, kerana itulah ia tidak memberi kesan kepada kucing.
Walau apapun kemungkinannya, rasanya tidak berbaloi untuk merisikokan nyawa kucing anda. Untuk berada di zon selamat adalah lebih baik untuk TIDAK memberi Panadol kepada kucing anda. Memberi kucing panadol seumpama memberi ubat batuk dewasa kepada bayi. Pastinya anda tidak akan melakukannya bukan?

Adakalanya niat yang baik, kalau tersalah langkah boleh membawa malapetaka. Kesian pada kucing anda, dari demam biasa yang boleh dirawat, anda bagi Panadol, tak fasal-fasal kucing anda diambang maut. Sebaiknya bawalah kucing anda berjumpa Vet yang berhampiran untuk mendapatkan rawatan yang sepatutnya.

Kongsikan bersama rakan-rakan anda yang memiliki kucing, jika anda tidak mampu merawat kucing mereka, sekurang-kurangnya anda mampu menyelamatkan nyawa kucing mereka. Mencegah lebih baik dari merawat.

Panadol Ubat atau Racun pada Kucing

October 22

Susu Punca Kucing Cirit Birit!

Susu Punca Kucing Cirit Birit! Betulke?
=======================================

Kucing sering dikaitkan dengan susu..
Seolah-olah kucing suka minum susu? Betulke?

Pendapat saya, kucing domestik(belaan) sahaja yg suka susu mungkin pada awalnya susu diberikan sebagai sumber protein (mungkin juga kalsium) tambahan pada kucing, ini kerana sifat semulajadinya sebagai haiwan karnivor (haiwan pedaging).

Sebab kalau ikut logik kalau kucing liar atau kucing terbiar, mana pulak dia nak dapat susu betul tak? Tapi untuk “big cat” atau “wild cat” di luar sana mereka dapat sumber protein tambahan dari tulang temulang mangsa mereka, tambahan pula mereka memang makan daging sahaja.

Tapi katakan lah sebagai pemilik kucing anda tetap ingin memberikan susu kepada kucing anda. Tak menjadi masalah tetapi anda perlu tahu bahawa pemilihan susu kucing yang betul amat penting!

JANGAN berikan susu full cream , susu pekat dan yang sewaktu denganya (yang manusia punya) kepada kucing anda
JANGAN berikan susu kucing dewasa kepada anak kucing yang baru lahir (sekurang kurangnya yang berumur kurang dari 6 minggu)
Kenapa? Nanti saya akan terangakan.

Jika anda ingin memberikan susu kepada kucing anda pastikan ia adalah khas untuk kucing atau yang tertulis (atau dilebelkan) “free lactose” ini kerana kucing (sama seperti manusia) kadang-kadang mempunyai masalah “lactose intolerance”.

Apa maknanya tu?
Macamni, “lactose intolerance” ni maksudnya kucing tidak boleh bertolak ansur atau tidak boleh menerima kandungan lactose. Ini disebabkan ketidakhadiran (tiada) enzim untuk mencernakan lactose dalam badan kucing. Akibatnya kucing akan cirit birit!

Sama juga dengan manusia, saya pasti ada di antara anda yang tidak boleh minum susu, di mana kalau anda minum susu anda akan mengalami cirit birit, dan Doktor menasihatkan agar anda tidak “consume any dairy product”.

Tidak dinafikan ada di antara anda akan berkata, kucing saya minum “Full Cream” ok je … tak cirit pun dah bertahun.. Betul tak dinafikan. Alhamdulillah lah kalau kucing anda tidak sensitif. Kerana ini bersifat individu. Tapi tidak mustahil ia akan meninggalkan kesan sampingan di masa akan datang.

Sebab tu di dalam bilik konsultasi saya, saya tidak menggalakkan pemilik memberi susu kepada anak kucing atau kucing yang sedang sakit, kerana ini mungkin memudaratkan lagi keadaan kucing yang sedang sakit.

Bagi anak kucing terutama yang kematian ibu atau ditinggalkan ibunya, berikan susu khas untuk anak kucing. Lebik baik kalau di beri susu yang mengandungi kolustrum ibu. Biasanya akan dilabel sebagai “Milk Replacer”. Kalau saya, saya sering menggunakan susu “Milkodog”.

Memberi susu kucing dewasa kepada nak kucing, samalah juga seperti anda memberi susu yang anda minum kepada bayi anda. Tentulah ia tidak sesuai dan memudaratkan bayi anda bukan? Sama juga dalam kes kucing.

Jadi berhati-hatilah dalam memberi susu kepada kucing anda.

Di sini saya sharekan gambar susu whiskas ni …. cool kan packaging nye ? Saya pun tak sure sama ada di Malaysia dah ada ke tidak susu ni. Gambar ni diambil semasa di London

10422320_1502017010069137_4517453228363347017_n

September 4

Hukum Pengkasian Haiwan Kesayangan Dalam Islam

Hukum Pengkasian Haiwan Kesayangan Dalam Islam

“Tak berdosa ke?”
“Tak haram ke?”

Persoalan yang seing ditanya dan menjadi persoalan bagi pemilik haiwan terutama yang beragama Islam.
Di sini saya berbesar hati untuk berkongsi bersama anda bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia iaitu JAKIM pernah mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa ia diharuskan (Sila rujuk pada poster yang disediakan).

Ramai yang beranggapan “kesian” jika dimandulkan, tetapi ramai yang tidak sedar jika tidak dimandulkan lagi “kesian”.
Kenapa? Ini kerana

akan berlaku lambakan anak kucing yang tidak diingin, dan apabila terlalu banyak kucing, kos akan bertambah ini akan berakhir dengan pembuangan kucing atau penjagaan kesihatan kucing terabai.

berlaku pembuangan anak kucing di merata tempat, anak kucing dibuang seawal umur sebulan. Keadaan anak kucing ini lebih tragis apabila berakhir sama ada dimakan anjing, mati dilanggar kereta atau terjatuh ke dalam longkang.

Hukum Pengkasian Haiwan Kesayangan dalam Islam
Hukum Pengkasian Haiwan Kesayangan dalam Islam
August 17

Vaksinasi & Vaksin Kucing

APAKAH ITU YANG DIMAKSUDKAN DENGAN VAKSINASI?
Vaksin adalah sejenis sediaan cecair yang disuntik ke dalam badan kucing untuk menghasilkan pertahanan imuniti melawan penyakit.
Supaya badan kucing mendapat imuniti melawat penyakit yang biasanya melemahkan atau mengancam nyawa kucing, dan kebanyakkan penyakit ini boleh dan mudah berjangkit.
Mengikut kamus dewan edisi ke empat;
  • Vaksin sediaan bakteria, virus, dll yg sudah mati atau dilemahkan utk disuntik atau ditanam ke dlm tubuh badan supaya menghasilkan daya tahan terhadap penyakit tertentu
  • Pemvaksinan proses (tindakan atau perbuatan) memvaksin, vaksinasi.
  • Memvaksin menyuntik vaksin ke dlm tubuh seseorang atau haiwan utk melindunginya drpd sesuatu penyakit
  • Vaksinasi proses menyuntikkan vaksin ke dlm tubuh seseorang sbg langkah perlindungan men­cegah sesuatu penyakit, pemvaksinan.
BAGAIMANA VAKSIN BERFUNGSI?
Vaksin adalah cecair yang mengandungi kuman (bacteria atau virus) yang akan menyebabkan badan kucing menghasilkan antibodi terhadap
kuman tersebut. Sekiranya kucing dijangkiti oleh kuman tersebut, antibodi bersedia untuk melawan jangkitan tersebut. Ini dipanggil tindak balas imuniti badan.

Terdapat dua jenis penyedian vaksin, iaitu sama ada dengan mematikan kuman tersebut atau melemahkan kuman tersebut.
Perbezaan diantara killed vaccine ( kuman yang dimatikan ) dengan modifie live vaccine ( kuman yang dilemahkan).
  • Killed vaccine ( kuman yang dimatikan) lebih selamat digunakan kerana ia kurang mendatangkan komplikasi atau penyakit
  • Modifie live vaccine ( kuman yang dilemahkan) lebih berkesan dan menghasilkan daya tahan yang lebih berbanding killed vaccine
MENGAPA KUCING ANDA PERLU DI VAKSIN?

Kenapa KucingPerlu Di Vaksinasi??
Tujuan vaksin diberikan kepada kucing adalah untuk
melindunginya daripada dijangkiti penyakit-penyakit yang boleh membawa maut.  Vaksin mengandungi virus-virus yang telah dilemahkan supaya badan kucing akan membina daya tahan terhadap
penyakit-penyakit tersebut, kerana itulah vaksinasi hanya dilakukan pada kucing yang sihat.  Selepas vaksinansi, elakkan dariapada memandikan kucinganda selama seminggu






PADA UMUR BILAKAH KUCING SEPATUTNYA DI VAKSIN?

Kucing perlu divaksin seawal umur 6 minggu atau 2 bulan(8minggu). Seandainya anak kucing anda mempunyai ibu yang menyusukannya pada usia 2 bulan anda boleh menghantarnya mendapatkan suntikan vaksinasi. Bagi anak kucing yang tidak mempunyai ibu, yang dibesarkan oleh manusia, anak kucing ini boleh di vaksin seawall umur 6minggu, dengan syarat berat badan anak kucing itu tidak kurang dari 500gram.
Mengapa 6minggu? Ini kerana anak kucing mula cerai susu pada umur 6 minggu. Semasa masih menyusu, anak kucing mendapat perlindungan “maternal antibody” dari pada ibunya. Selepas cerai susu, kandungan atau kadar peratus “maternal antibody” dalam badan anak kucing mula menurun, pada ketika itulah anak kucing patut divaksin. Dengan itu, kuman tidak mempunyai ruang untuk menyerang anak kucing.




APAKAH JENIS PENYAKIT YANG PERLU DI VAKSIN?
Pada ketika ini (2014) di negara kita, vaksin yang boleh diperolehi adalah vaksin yang mencegah penyakit seperti berikut;
  • Feline Panleukopenia Virus ( juga di kenali sebagai Feline Parvo virus)
  • Feline Rhinotracheitis Virus (juga dikenali sebagai Feline Herpes Virus)
  • Feline Calici Virus
  • Chlamydophilia felis
  • Feline leukaemia virus
  • Feline Immunodeficiency virus
  • Rabies

July 16

BULU KUCING : TABBY

BULU KUCING TABBY

Perkataan TABBY pastinya tidak asing bagi penggemar kucing.  Malah ada sesetengah daripada pemilik kucing menamakan kucing mereka dengan panggilan “TABBY“.


Apakah yang dimaksudkan dengan TABBY?
Secara amnya, TABBY merujuk kepada warna atau corak bulu kucing yang berjalur. Warna TABBY sering dikaitkan dengan kucing terutamanya kucing domestik. 


TABBY adalah warna atau corak bulu kucing, ia bukan merujuk atau mewakili baka kucing tersebut. 
Sebagai contoh;

  • kucing yang bercorak TABBY MACKERAL sering dirujuk sebagai Domestic Cat, Kucing Kampung, Kucing Biasa dan Kucing Jalanan.
    KENAPA? ini kerana kebanyakkan kucing dijalan berwarna TABBY, malah ada laporan yang mengatakan lebih dari 50% kucing berwarna TABBY.
  • Kucing yang bercorak TABBY CLASSIC / MARBLE  pula sering dilabel sebagai kucing hutan atau bengal. Tapi jangan terpedaya TIDAK semua kucing yang bercorak TABBY CLASSIC atau MARBLE adalah kucing BENGAL.
    Tidak dinafikan Kucing Hutan atau Bengal sering mempunyai corak Classic Tabby, tapi tidak bermakna semua kucing Classic Tabby adalah kucing Hutan atau Bengal.


Di Malaysia, kucing TABBY dianggap biasa, tetapi tahukah anda sebenarnya di beberapa buah negara di eropah,
kucing tabby dianggap sebagai istimewa. Ini kerana warna dan coraknya, TABBY dikatakan sebagai warna asal kucing sejak turun temurun.


Apakah FAKTA yang menarik tentang TABBY?

Salah satu tanda yang unik pada kucing tabby adalah huruf
“M”
yang terletk ditengah dahi kucing tersebut

Chihiro the tabby

Apakah yang unik tentang “M” ini? 

Terdapat pelbagai
pendapat mengenai huruf 
“M” yang menjadi trademark kucing tabby ,
antaranya ia dikatakan membawa maksud  ;

  • sempena
    nama rasul junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang menjadikan kucing adalah
    haiwan kesayangan baginda
  • “M” bererti  “magnificent” , anggun , cantik dan menawan
  •  sempana
    nama “mau”, nama yang dipanggil sebagai ganti diri kucing di zaman purba mesir
    (seperti meow)
  • “meow”
    panggilan manja atau ganti yang sering digunakan
  • Mariam
    “Virgin Mary” bagi penganut kristian

Tak percaya? 

Ok cuba anda perhatikan gambar di bawah, nampak tak huruf M yang dimaksudkan pada dahi kucing berwarna tabby tersebut?



kurang yakin? … mungkin anda beranggapan ini satu kebetulan.
Senang sahaja kalau anda ada kucing tabby cuba tengok dahi mereka

TABBYdiklasifikasikan kepada beberapa kategori mengikut
corak yang dihasilkan.

Terdapat 4 jenis TABBY iaitu

  1. Mackerel Tabby
  2. Classic Tabby
  3. Ticked Tabby
  4. Spotted Tabby



Mackerel Tabby
•    Mempunyai jalur yang lurus dan menegak, dan biasanya agak
melengkung dibahagian badan
•    Jaluran agak halus dan semakin mengecil dan putus putus
dibaghagian rusuk  dan abdomen
•    Selalunya mempunyai bentuk “M” di dahi
•    Mempunyai batang hidung yang lebar dan berbintik hitam atau
gelap di bahagian bawah hidung
•    Ada juga yang menggelarnya sebagai “fishbone tabby”
disebabkan jaluran seperti isi ikan tambahan pula dinamakan sempena ikan
tengiri (mackerel)
•    Tabby jenis ini palaing banyak didapati



Classic Tabby
•    Ia dipanggil “classics” kerana bentuknya yang klasik dan elegan
•    Juga dikenali sebagai “marble” atau “blotched” . Kelihatan seperti corak marmar atau kek marble
•    Ia cenderung mempunyai warna yang gelap dan hitam
•    Juga mempunyai huruf “M” di dahi seperti mackerel tabby
•    Bezanya , classic tabby mempunyai pusar dibadan, dan ia bercorak berpusar atau berputar
•    Jalurannya lebih lebar berbanding mackerel
•    Mempunyai corak seperti “butterfly di bahagian bahu” dan “bullseye” atau “oyster” di bahagian rusuk.





Spotted Tabby

  • Spotted tabby bukanlah corak yang sebenar ia tebentuk dari pecahan mackerel tabby    
  • Perubahan pada jalur mackerel yang berpecah  menghasilkan corak berbintik dan tompok 
  • Ia kelihatan seperti berbintik-bintik atau bertompok-tompok dibahagian badan
  • Terdapat juga yang mempunyai tompok besar yang dipercayai terhasil dari pecahan corak “classic tabby”













Salah seekor kucing yang boarding di klinik saya, lupa namanya
Baka : Bengal
Corak Bulu : Spotted Tabby

Ticked Tabby 

  • corak ini terhasil bukan disebakan oleh jaluranya , tetapi
    terhasil kerana bulunya yang mempunyai warna berbeza. 
  • Pemecahan warna pada bulu menyebakan warna kelihatan
    seperti campuran taburan garam dan lada hitam
  • Kesan jaluran tabby yang masih teringgal boleh kelihatan di
    bahagian muka, bawah kaki, perut dan hujung ekor



Torbie
•    Kombinasi antara warna antara tabby dan tortoiseshell
sering dipanggil sebagai “torbie”







July 13

MENGENALI WARNA DAN CORAK BULU KUCING

MENGENALI WARNA, CORAK DAN
 JENIS-JENIS BULU KUCING ANDA





Nak kenal pasti warna, corak dan jenis bulu kucing? 
Pasti anda tertanya penting ke nak tahu atau kenal?
Jawapannya bergantung kepada keperluan dan siapa anda. Tapi yang pasti saya boleh katakan mengenali warna, corak dan jenis bulu kucing adalah suatu pengalaman yang menarik! Tak percaya? jom teruskan membaca.


Dalam entri ini saya akan lebih menyentuh berkaitan warna dan corak bulu kucing, ini kerana dalam entri yang terdahulu saya telah bercerita tentang jenis bulu kucing. Masihkah anda ingat lagi? Takpe kita recall semula ok….
Jenis bulu kucing terbahagi kepada beberapa kategori iaitu …

  • kucing berbulu panjang  contoh seperti Persian, Maine Coon
  • kucing berbulu pendek contoh seperti British Short Hair, Korat
  • kucing berbulu separa panjang
  • kucing berbulu ikal contoh seperti Kucing Rex ; Devon Rex
  • jenis bulu yang lain contoh seperti Sphnyx , American Wirehair

Tidak dinafikan ramai yang tertarik dengan kucing kerana sifatnya yang manja, tapi tidak dinafikan juga kebanyakkan pemilik kucing tertarik dan terpersona dengan warna dan corak bulu kucing. Malah sesetengah baka warna dan corak pada bulunya membuat harganya mencecah ribuan ringgit.


Sebagai permulaan saya akan berkongsi kepentingan mengenali warna dan corak bulu kucing.


Perkara penting yang perlu anda tahu! 


Sebagai penggermar kucing anda FAHAM apa yang di maksudkan dengan istilah ini;

  • jenis baka kucing
  • jenis bulu kucing
  • warna bulu kucing
  • corak bulu kucing

Anda perlu faham keempat-empat elemen ini adalah berbeza namun saling berhubung kait. Dalam entri terdahulu saya telah bercerita tentang jenis-jenis baka dan juga jenis jenis bulu kucing. Kini saya akan cerita mengenai warna dan corak.
Apakah kepentingan mengenali warna dan corak bulu kucing ini? 

Dengan mengetahui warna dan corak bulu kucing  ia akan membantu anda mengenali baka-baka tertentu dan juga jantina kucing tersebut. Menarik bukan, mengenali jantina? macam mana tu… takpe jom baca lagi.

Kaitan antara WARNA dan CORAK BULU dengan BAKA KUCING.

  1. Sesetengah baka kucing mempunyai warna tersendiri, di mana baka kucing tersebut hanya mempunyai satu warna.
    Sebagai contoh baka Russian Blue,semua kucing berbaka ini berwarna BLUE (kelabu)
    TETAPI ini tidak bererti semua kucing yang berwarna BLUE (kelabu) adalah Russian Blue
  2. Ada juga baka kucing mempunyai corak warna tersendiri, di mana baka kucing tersebut mempunyai corak warna sendiri.
    Sebagai contoh baka Bengal, semua kucing berbaka ini mempunyai corak bulu tabby sama ade spotted, marble atau “rosseted”.

Kaitan antara WARNA BULU dengan JANTINA KUCING.



  1. Semua kucing yang mempunyai 3 warna , iaitu putih, oren dan hitam adalah kucing BETINA. Tidak kira sama ada mereka mempunyai warna CALICO atau TORTOISESHELL kucing tersebut adalah betina.
  2. Ini kerana ia berkait rapat dengan gene yang terdapat pada kucing tersebut




Disebabkan keunikan corak dan warna bulu kucing , pelbagai kajian genetic telah dijalankan bagi memahaminya.  Ia memakan masa yang bertahun lamanya sebelum para pengkaji memahami bagaimana kombinasi warna dan corak yang menaik ini terhasil. 


Di dalam entri ini saya tidak akan merungkai persoalan kompleks tersebut kerana ia perlu dibincangkan secara terperinci.Walaubagaimanapun jangan kecewa, saya akan membincangkan warna dan corak asas kucinganda. Saya pasti setelah habis topic ini anda pasti terpersona dengan keindahan corak dan warna si comel.

        • SOLID COLOUR
        • TABBY
        • BI COLOUR 
        • TORTIE & CALICO 
July 12

KENALI FELIS SILVESTRIS : KUCING LIAR (WILDCAT)

Felis silvestris silvestris
Felis ornata ( Indian wild cat)
Felis silvetris grampia

 lagi…….

African Wildcat

Felis silvestris lybica
 (original website http://cogscilibrarian.blogspot.com)

Felis silvestris lybica 
(original website http://lynx.uio.no )

 

Felis margarita 
(Original site http://faculty.ksu.edu.sa/843/Pictures%20Library/Forms/DispForm.aspx?ID=9)

dan lagi ……..
(original site dari http://tolweb.org)

                               Felis Margarita 


                               Scientific name : Felis margarita harrisoni
                               Other name :      Sand cat
                               Location : Captive at Wuppertal Zoo

Felis margarita

Felis Nigripes
Scientific name : Felis nigripes
Other name :      Black-footed Cat
Location : Captive at Omaha Zoo

                               Felis Chaus
                               Scientific name : Felis chaus
                               Other name :      Jungle cat
                                Location : Captive at Kölner Zoo








                                Felis bieti

                               Scientific name : Felis bieti
                               Other name :      Chinese Mountain  Cat




                               Felis Manul

                              Scientific name : Felis manul
                              Other name :      Pallas’ Cat
                              Location : Captive at Kobe Oji Zoo





Dan akhirnya inilah kucing yang berada di rumah kita 


                              Felis catus
                              Scientific name : Felis silvestrus catus

                             Other name :      Domestic Cat