December 1

Susu Punca Cirit Birit! Betulke?

10422320_1502017010069137_4517453228363347017_n

Susu Punca Cirit Birit! Betulke?
=======================
Kucing sering dikaitkan dengan susu..
Seolah-olah kucing suka minum susu? Betulke?

Pendapat saya, kucing domestik(belaan) sahaja yg suka susu mungkin pada awalnya susu diberikan sebagai sumber protein (mungkin juga kalsium) tambahan pada kucing, ini kerana sifat semulajadinya sebagai haiwan karnivor (haiwan pedaging).

Sebab kalau ikut logik kalau kucing liar atau kucing terbiar, mana pulak dia nak dapat susu betul tak? Tapi untuk “big cat” atau “wild cat” di luar sana mereka dapat sumber protein tambahan dari tulang temulang mangsa mereka, tambahan pula mereka memang makan daging sahaja.

Tapi katakan lah sebagai pemilik kucing anda tetap ingin memberikan susu kepada kucing anda. Tak menjadi masalah tetapi anda perlu tahu bahawa pemilihan susu kucing yang betul amat penting!

JANGAN berikan susu full cream , susu pekat dan yang sewaktu denganya (yang manusia punya) kepada kucing anda
JANGAN berikan susu kucing dewasa kepada anak kucing yang baru lahir (sekurang kurangnya yang berumur kurang dari 6 minggu)
Kenapa? Nanti saya akan terangakan.

Jika anda ingin memberikan susu kepada kucing anda pastikan ia adalah khas untuk kucing atau yang tertulis (atau dilebelkan) “free lactose” ini kerana kucing (sama seperti manusia) kadang-kadang mempunyai masalah “lactose intolerance”.

Apa maknanya tu?
Macamni, “lactose intolerance” ni maksudnya kucing tidak boleh bertolak ansur atau tidak boleh menerima kandungan lactose. Ini disebabkan ketidakhadiran (tiada) enzim untuk mencernakan lactose dalam badan kucing. Akibatnya kucing akan cirit birit!

Sama juga dengan manusia, saya pasti ada di antara anda yang tidak boleh minum susu, di mana kalau anda minum susu anda akan mengalami cirit birit, dan Doktor menasihatkan agar anda tidak “consume any dairy product”.

Tidak dinafikan ada di antara anda akan berkata, kucing saya minum “Full Cream” ok je … tak cirit pun dah bertahun.. Betul tak dinafikan. Alhamdulillah lah kalau kucing anda tidak sensitif. Kerana ini bersifat individu. Tapi tidak mustahil ia akan meninggalkan kesan sampingan di masa akan datang.

Sebab tu di dalam bilik konsultasi saya, saya tidak menggalakkan pemilik memberi susu kepada anak kucing atau kucing yang sedang sakit, kerana ini mungkin memudaratkan lagi keadaan kucing yang sedang sakit.

Bagi anak kucing terutama yang kematian ibu atau ditinggalkan ibunya, berikan susu khas untuk anak kucing. Lebik baik kalau di beri susu yang mengandungi kolustrum ibu. Biasanya akan dilabel sebagai “Milk Replacer”. Kalau saya, saya sering menggunakan susu “Milkodog”.

Memberi susu kucing dewasa kepada nak kucing, samalah juga seperti anda memberi susu yang anda minum kepada bayi anda. Tentulah ia tidak sesuai dan memudaratkan bayi anda bukan? Sama juga dalam kes kucing.

Jadi berhati-hatilah dalam memberi susu kepada kucing anda.

Di sini saya sharekan gambar susu whiskas ni …. cool kan packaging nye ? Saya pun tak sure sama ada di Malaysia dah ada ke tidak susu ni. Gambar ni diambil semasa di London

September 20

FLEA

10599297_1497790987158406_3638687807028895853_n

Situasi 1
Pemilik : Kucing saya dalam rumah sahaja tak keluar rumah
DrLynn: Ada tak contact dengan kucing luar?
Pemilik : Ada la sekor kucing tu suka masuk rumah, kadang dia main kat luar pintu rumah
====================
Situasi 2
Pemilik : Kucing saya duk dalam sangkar je…tak campur dengan kucing lain
DrLynn : Sangkar dalam rumah ke luar?
Pemilik : Kat luar.

Ketahuilah selagi kucing anda boleh berhubung atau ada contact dengan kucing luar
Kucing anda sentiasa terdedah untuk dijangkiti oleh FLEA
English kata FLEA
Bahasa Malaysia terjemah “SENGKENIT”
Orang awam mengistilahkannya sebagai “KUTU”

Boleh dilihat dengan mata kasar, bergerak pantas dan laju di badan kucing. Menghisap darah dan boleh membawa penyakit kepada kucing anda!

November 2

Usia Kucing Anda

Semalam di FB pageDrLynnYamin saya menanyakan beberapa soalan berkaitan dengan umur kucing. Kesemunya 12 soalan, and semuanya berkaitan dengan umur kucing.  

Pelbagai jawapan yang saya terima, dalam hal ini tiada jawapan yang salah atau betul.

Macam mana tu? Macam ni, kucing adalah benda hidup dan ia sangat subjektif dan bersikap individual, jadi jawapan yang saya berikan adalah sebagai panduan sahaja. Jawapan yang anda berikan mungkin berdasarkan pengalaman anda masing-masing.
Berikut adalah soalan dan jawapannya ;


Q1 : Anak kucing atau kitten, sehingga umur berapakah kucing masih dianggap kitten?

Walaupun anak kucing mula “matang” (puberty atau akil baligh) lingkungan
umur 5-6 bulan.Anak kucing adalah kucing yang berumur 1 hari sehingga 1tahun.
Oleh itu selagi bagilah kucing anda makan makanan anak kucing sehingga kucing anda berumur 1tahun,

Q2: Pada umur berapakah kucing mula mengawan?

Anak kucing mula “matang” (puberty atau akil baligh) pada umur 5-6 bulan. Berdasakan
pengalaman saya kucing local (DSH) lebih cepat matang berbanding yang berbaka tulin. Biasanya kita boleh mengenali sama ada kucing tersebut sudah mula “matang” (puberty atau akil baligh) dengan 2 cara ; satu melalui gigi yang kedua kucing telah menunjukkan tanda-tanda  “gatal”
atau “biang”.

Melihat gigi lebih tepat kerana gigi taring bertukar kepada gigi kekal ketika kucing berumur 6bulan. Adakalanya kucing telah pun “matang” (puberty atau akil baligh), tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda biang atau “gatal”.

Q3: Pada usia / umur berpakah kucing dianggap sebagai “senior cat”?
Kucing yang telah mencapai umur 7 tahun ke atas di anggap sebagai “senior”. Dan anda dinasihatkan untuk memberi makanan “senior cat” kepada kucing anda.

Q4 : Pada umur berapakah anak kucing mula membuka mata?

Walaupun ada anak kucing yg mula membuka mata mereka seawal umur 3 hari, tetapi secara purata anak kucing membuka mata pada umur di antara 7-10 hari. Paling lewat mungkin 14hari (2minggu). Sekiranya lebih dari itu, anda seharusnya
berjumpa Vet untuk pemeriksaan.

Q6: Seawal umur berapakah, anak kucing sepatutnya mula di vaksin?

Anak kucing perlu divaksin seawal umur 6-8minggu dan berat mesti minima adalah 500gram. Mengapa 6minggu? Ini kerana pada usia 6 minggu anak kucing sepatutnya sudah mula cerai susu, oleh itu maternal antibodi yang diperolehi dari ibu akan mula menurun.  Bagi anak kucing yang tidak mempunyai ibu, 6 minggu adalah masa yang sesuai. Aminah Khalid boleh juga tapi the best adalah seawal umur 2bulan

Q9 : Pada usia berapa kah kita boleh menghantar kucing untuk
di buat proses pemandulan?

Umur yang ideal untuk menghantar kucing untuk membuat proses pemandulan adalah seawal usia 6 bulan. Ini kerana pada usia tersebut kucing mencapai usia matang.
Namun  tidak dinafikan sesetengah Vet and melakukannya pada usia yang lebih muda seawal 3bulan, bergantung kepada Vet tersebut.

Q10: Kucing betina
… apakah usia ideal untuk kucing betina mula bunting?

Umur ideal untuk kucing betina bunting (mengandung) adalah apabila kucing mencapai umur 1tahun dan berat minima adalah 2kg. Kenapa? Pada usia 1tahun pembentukan tulang telah lengkap, ini bagi mengelakkan komplikasi semasa melahirkan
(dystocia).

Q11 : Ibu Kucing, bagi ibu kucing yang baru melahirkan anak…. sekiranya kita nak hantar ibu kucing tersebut untuk dimandulkan, kita kena tunggu sampai anak kucing tersebut umur berapa?
Untuk hantar ibu kucing yang baru beranak, masa yang sesuai untuk menghantar si ibu untuk memandulan  adalah apabila usia anak kucing berumur 6-8minggu. Kerana pada usia anak kucing 6-8minggu anak kucing sedah mula cerai susu, dan mula belajar makan sendiri 

Soalan Q5,Q7 dan Q8  berkaitan dengan kucing yang paling tua.


Q5&Q7: Apakah umur kucing yang paling tua pernah anda jumpa, kenal, tahu atau miliki ?

jawapan yang saya terima;  Pn Sarah Alias ialah kucing berumur  20tahun dan Dr Dahlia Wee Muru…23tahun.

Secara peribadi saya pernah merawat kucing berumur 22tahun.
Saya tidak boleh lupa pengalaman semasa melakukan praktikal di UVTH,UGA (lebih kurang 10tahun dulu). Saya membantu membuat rawatan pada seekor yang kurus,menurut pelajar senior kucing tersebut datang ke hospital untuk drip (masuk air) dalam 3 minggu sekali. Kucing tersebut menghadapi masalah buah pinggang.

Saya membantu memgang kuicng tersebut, tiba-tiba kuicng tersebut terkulai di tangan saya. Punya lah saya panik, saya ingat saya salah pegang atau ada sesuatu yang saya buat hingga tiba-tiba kepala dia terlentok. Melihat keadaan saya pelajar senior tersenyum dan menerangkan kucing tu ok , dia cuma tertidur. Kucing tersebut mengangkat kepala dan sedar semula bila namanya dipanggil. Rupanya umur kucing tersebut adalah 22tahun!  22 tahun bersamaan 105 tahun umur manusia…

Q8 : Umur kucing tertua mengikut catatan Guinness World Records?

Mengikut Guiness World Records, kucing tertua yg direkodkan ialah kucing yang bernama “Creme Puff” yg lahir pada 3 Ogos 1967 dan menghembuskan nafas terakhir pada 6 Ogos 2005.
Mengikut perkiraan umur Creme Puff adalah 38tahun dan 3 hari
Creme Puff  merupakan kucing peliharaan Jake Perry, yang tinggal di 
Austin, Texas, USA

Apapun, seperti yang saya katakan tadi umur yang saya berikan adalah sebagai panduan dan ia merupakan umur yang paling “common” dan “standard” digunakan. Tetapi ia bukanlah mandatori , sebagai contoh anak kucing buka mata. Tapi kalau dah lebih dari jangkaan umur anda boleh lah berjumpa Vet untuk pemeriksaan.

Mengikut Guiness World Records, kucing tertua yang masih hidup (LIVING CAT) pada ketika ini berumur 24 tahun.
Poppy (DSH Tortoiseshell ) yang baru menyambut kelahirannya yang ke 24, merupakan pemegang rekod “Kucing Tertua yang Masih Hidup”. Poppy dilahirkan pada 1990, dan tinggal di UK.

Poppy (DSH Tortoiseshell ) yang baru menyambut kelahirannya yang ke 24
Poppy (DSH Tortoiseshell ) yang baru menyambut kelahirannya yang ke 24
July 18

WARNA BULU : TORTOISESHELL

BULU KUCING : TORTOISESHELL
Warna Tortoiseshell merujuk kepada bulu kucing yang bertompok-tompok
hitam dan oren. Warna asas bagi Tortoiseshell adalah hitam. Coraknya yang
bertompok tidak kemas membuatkan 
ia kelihatan comot.
Nama Tortoiseshell diambil dari kura kura tortoisehell. Nama
singkat bagi tortoisehell adalah tortie. Kucing-kucing yang berwarna Tortoiseshell sering di pandang sebagai
buruk dan comot. Malah kebanyakkan kucing diberi nama “comot”


Izzy




        
Tahukah anda  kesemua
kucing tortie adalah betina?
Ini kerana gene yang menghasilkan warna oren dan hitam
terletak pada kromosom X, oleh kerana kromosom jantan adalah XY dan betina XX
maka kebiasaanya kucing berwarna hitam dan oren adalah betina
Antara kombinasi TORTOISESHELL

Black Tortie
Black Tortie merujuk kepada kucing tortie yang mempunyai warna hitam
yang lebih banyak berbanding oren. Disebabkan warna utama bagi kucing tortie adalah hitam, jadi jarang
dilihat kucing tortie yang lebih berwarna oren dari hitam, jika ada ia dikenali
sebagai “reverse tortie”

Lucycat



Diluted Tortie
“Diluted Tortie” merujuk kepada warna kucing tortoise yang
pudar dimana warna hitam digantikan dengan warna blue.  Ini berlaku dengan kehadiran “diluted gene” menyebabkan warna hitam kelihatan pudar atau kelabu.

Dracula Talks To Me






Torbie
Torbie adalah nama singkatan bagi tortoiseshell tabby,
dimana kucing berwarna tortoiseshell tetapi memiliki jalur seperti kucing tabby

Untitled

Calico
Calico adalah nama yang diberikan bagi kucing  BiClour (dwi warna),
dimana warna asasnya adalah tortoishell yang bercampur dengan putih

Felice
July 17

WARNA BULU KUCING : BI COLOUR

WARNA KUCING : Bi Colour


Bi colour (dwi-warna) merujuk kepada kucing yang mempunyai 2 warna, dan salah satu warna tersebut adalah mestilah berwarna PUTIH
Sebagai contoh; PUTIH dan HITAM


Bi colour (dwi-warna) hadir dalam pelbagai bentuk dan corak, antaranya 

  •      hanya calit putih di bahagian leher, diman kucing kelihatan seolah-olah memakai loket
  •      keluruhannya berwarna putih, hanya dibahagian tertentu terdapat calitan putih
  •      mempunyai tompokan warna yang sekata seluruh badan
  •      dan berbulu gelap di muka, hujung telinga , hujung kaki dan ekor

Bi colour (dwi-warna) hadir dalam pelbagai kombinasi corak. 




Ada di antara corak-corak ini mempunyai ISTILAH tersendiri. Antaranya;

  •       TUXEDO
    •      kesemua badan berwarna solid kecuali bahagian hujung tangan, perut dagu dan bahagian hujung ekor berwarna putih
    •      biasanya warna hitam atau tabby
    •      karektor kartun “Sylvester of Looney Tunes” adalah contoh yang paling sesuai untuk menggambarkan TUXEDO CAT
    •      Atau juga kucing saya si Felix seperti didalam gambar
Felix Felicia a.k.a tatam – my cats
Baka : Domestic Long Hair
Warna : BiColour Hitam&Putih
Corak : Tuxedo
  •      HARLEQUIN or MAGPIE
    •      merujuk kepada kucing yang mempunyai pattern berbulu putih dan tompokan warna di bahagian belakang badan dan kepala
    •      juga dikenali sebagai “moo cats” atau “cow cats”. Kucing Lembu? kenapa?… ini disebabkan corak tompokan warna pada badan kucing menyerupai corak tompokan warna lembu tenusu berbaka Holstein
    •      kebiasaannya berwarna hitam dan putih
  •      VAN 
    •      kucing yang mempunyai corak “VAN”, hampir keseluruhan badannya berwarna putih
    •      tompokan warna hanya kelihatan di kepala dan ekor
    •      menjadi warna trade mark bagi kucing berbaka “Turkish Van”   
  •      COLOR POINT 
    •      merujuk kepada kucing yang mempunyai bulu yang berwarna lebih gelap di bahagian muka , hujung telinga , hujung kaki dan ekor.
    •      warna bulu di bahagian tersebut lebih gelap berbanding bulu dibahagian badan
    •      terdapat juga diaman bulu badannya berwarna putih atau cream
    •      istilah yang sering digunakan
      •      color point
      •      tortoie point
      •      tabby point
      •      seal point
      •      red    
    •      warna yang dinyatakan mewakili warna asas mereka
    •      kod atau corak warna ini sering dikaitkan dengan kucing berbaka Siam atau Siamese Cat
Schrödinger is home!
contoh colour point 



Warna solid pada “bi colour” tidak hanya murujuk kepada warna solid seperti yang dinyatakan sebelumnya ia juga merujuk kepada tabby  dan tortoiseshell dimana kombinasinya sering dipanggil sebagai“tabby white” bagi kombinasi dwiwarna antara putih dan tabby

Wednesday
CONTOH TABBY WHITE

“calico” bagi kombinasi dwi warna antara putih dengan tortoiseshell

Two Calico Generations!
CONTOH CALICO



Secara kesimpulan Bi Colour adalah kombinasi warna, mana-mana warna dengan warna PUTIH

July 14

WARNA BULU KUCING : SOLID COLOUR

SOLID COLOUR 





SOLID COLOUR, merujuk kepada kucing yang bulunya hanya SATU WARNA SAHAJA sebagai contoh hitam.  Kerana itu ia di panggil “SOLID”.

Sekiranya kucing itu dikatakan berwarna BLACK SOLID atau SOLID BLACK , ini bermakna keseluruhan badan kucing tersebut berwarna hitam, dan TIDAK mempunyai sebarang tanda, jalur, corak atau calit di badannya
 

Salah seekor kucing saya yang bernama Burn
Baka : Domestic Long Hair ,
Warna : Solid Black

Secara genetik, terdapat dua warna asas utama bagi bulu kucing iaitu ;

  • “black”  mewakili warna hitam
  • “red” mewakili warna oren

Ada juga artikel yang mengatakan terdapat empat(4) warna asas iaitu 

  • black / hitam
  • red / oren
  • chocolate / coklat
  • cinnamon

Pasti anda tertanya bagaimana pula dengan kucing berwarna kelabu atau cream. Warna-warna ini terhasila apabila kucing mewarisi  genetik “dilute genes”, dimana warna asas asal bulu tersebut akan di “dilute” atau dicairkan, sebagai contoh…..

  • warna bulu yang asalnya berwarna hitam akan kelihatan kelabu atau dikenali sebagai “blue
    Didalam mengkelaskan warna kucing tiada istilah warna kelabu(grey), ini kerana warna kelabu dirujuk sebagai “blue
Salah seekor kucing saya yang bernama BabyBlue
Baka : Domestic Long Hair ,
Warna : Solid Blue
  • manakala warna bulu yang asalnya  oren “red” akan menjadi “cream”  atau “cameo
    Didalam mengkelaskan warna kucing tiada istilah oren atau orange, warna ini dirujuk sebagai “red” 

Bagaimana pula dengan warna putih?

Putih terbentuk apabila kucing mewarisi “masking gene” dimana warna yang diwarisi akan ditutupi atau dilindungi oleh warna putih.

Oleh itu kucing akan kelihatan berwarna putih.






July 12

KENALI FELIS SILVESTRIS : KUCING LIAR (WILDCAT)

Felis silvestris silvestris
Felis ornata ( Indian wild cat)
Felis silvetris grampia

 lagi…….

African Wildcat

Felis silvestris lybica
 (original website http://cogscilibrarian.blogspot.com)

Felis silvestris lybica 
(original website http://lynx.uio.no )

 

Felis margarita 
(Original site http://faculty.ksu.edu.sa/843/Pictures%20Library/Forms/DispForm.aspx?ID=9)

dan lagi ……..
(original site dari http://tolweb.org)

                               Felis Margarita 


                               Scientific name : Felis margarita harrisoni
                               Other name :      Sand cat
                               Location : Captive at Wuppertal Zoo

Felis margarita

Felis Nigripes
Scientific name : Felis nigripes
Other name :      Black-footed Cat
Location : Captive at Omaha Zoo

                               Felis Chaus
                               Scientific name : Felis chaus
                               Other name :      Jungle cat
                                Location : Captive at Kölner Zoo








                                Felis bieti

                               Scientific name : Felis bieti
                               Other name :      Chinese Mountain  Cat




                               Felis Manul

                              Scientific name : Felis manul
                              Other name :      Pallas’ Cat
                              Location : Captive at Kobe Oji Zoo





Dan akhirnya inilah kucing yang berada di rumah kita 


                              Felis catus
                              Scientific name : Felis silvestrus catus

                             Other name :      Domestic Cat