Home » Kenali Kucing Anda

Susu Punca Cirit Birit! Betulke?

Susu Punca Cirit Birit! Betulke? ======================= Kucing sering dikaitkan dengan susu.. Seolah-olah kucing suka minum susu? Betulke? Pendapat saya, kucing domestik(belaan) sahaja yg suka susu mungkin pada awalnya susu diberikan sebagai sumber protein (mungkin juga kalsium) tambahan pada kucing, ini kerana sifat semulajadinya sebagai haiwan karnivor (haiwan pedaging). Sebab kalau…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Kneading / Menguli

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

FLEA

Situasi 1 Pemilik : Kucing saya dalam rumah sahaja tak keluar rumah DrLynn: Ada tak contact dengan kucing luar? Pemilik : Ada la sekor kucing tu suka masuk rumah, kadang dia main kat luar pintu rumah ==================== Situasi 2 Pemilik : Kucing saya duk dalam sangkar je…tak campur dengan kucing…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Usia Kucing Anda

Semalam di FB pageDrLynnYamin saya menanyakan beberapa soalan berkaitan dengan umur kucing. Kesemunya 12 soalan, and semuanya berkaitan dengan umur kucing.   Pelbagai jawapan yang saya terima, dalam hal ini tiada jawapan yang salah atau betul. Macam mana tu? Macam ni, kucing adalah benda hidup dan ia sangat subjektif dan bersikap…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

WARNA BULU : TORTOISESHELL

BULU KUCING : TORTOISESHELL Warna Tortoiseshell merujuk kepada bulu kucing yang bertompok-tompok hitam dan oren. Warna asas bagi Tortoiseshell adalah hitam. Coraknya yang bertompok tidak kemas membuatkan ia kelihatan comot. Nama Tortoiseshell diambil dari kura kura tortoisehell. Nama singkat bagi tortoisehell adalah tortie. Kucing-kucing yang berwarna Tortoiseshell sering di pandang sebagai buruk dan comot. Malah…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

WARNA BULU KUCING : BI COLOUR

WARNA KUCING : Bi Colour Bi colour (dwi-warna) merujuk kepada kucing yang mempunyai 2 warna, dan salah satu warna tersebut adalah mestilah berwarna PUTIHSebagai contoh; PUTIH dan HITAM Bi colour (dwi-warna) hadir dalam pelbagai bentuk dan corak, antaranya       hanya calit putih di bahagian leher, diman kucing kelihatan seolah-olah memakai loket…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

WARNA BULU KUCING : SOLID COLOUR

SOLID COLOUR  SOLID COLOUR, merujuk kepada kucing yang bulunya hanya SATU WARNA SAHAJA sebagai contoh hitam.  Kerana itu ia di panggil “SOLID”. Sekiranya kucing itu dikatakan berwarna BLACK SOLID atau SOLID BLACK , ini bermakna keseluruhan badan kucing tersebut berwarna hitam, dan TIDAK mempunyai sebarang tanda, jalur, corak atau calit di…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

KENALI FELIS SILVESTRIS : KUCING LIAR (WILDCAT)

Felis silvestris silvestris Felis ornata ( Indian wild cat) Felis silvetris grampia  lagi……. African Wildcat Felis silvestris lybica (original website http://cogscilibrarian.blogspot.com) Felis silvestris lybica  (original website http://lynx.uio.no )   Felis margarita  (Original site http://faculty.ksu.edu.sa/843/Pictures%20Library/Forms/DispForm.aspx?ID=9) dan lagi …….. (original site dari http://tolweb.org)                    …

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

KUCING BAKA TULEN : TURKISH ANGORA

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

KUCING BAKA TULEN : SPHYNX

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »