Home » Kesihatan

Kutu boleh membunuh?

Hi guys … maaf sangat sebab belum berkesempatan nak update blog ni sebab masih dalam proses nak menyelenggarakan website yang berkaitan maaflah dah biasa semua nak buat sendiri (sbb its fun) so take time la tapi untuk tidak menghampakan uol yng visit kat blog ni ni saya up kan video…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Apa itu Vaksin?

APA ITU VAKSIN? ============== Secara ILMIAH atau BAHASA nya , VAKSIN merupakan salah satu kaedah yang tepat dan terbaik bagi mencegah penyakit. VAKSIN juga dikenali sebagai imunisasi, ini kerana VAKSIN memberi kekebalan dan imuniti kepada badan untuk melawan serangan penyakit yang disebabkan virus atau bakteria. Secara FIZIKAL dan REALITI nya…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Keperluan memberi ubat cacing kepada kucing anda

Ubat Cacing ….. Perlu ke ? Jawapanya PERLU Selagi kucing anda masih bernafas, tak kisah sama ada kucing anda sepenuhnya di dalam rumah ataupun bermain diluar, kucing anda masih perlu makan ubat cacing. Sama macam manusia lah….macam kita. Errk ke uol pun dah lama tak makan ubat cacing ? eh…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Ada apa dengan Rabies?

Hi cat lovers apa khabar semua masih mood raya ke? lama saya tak berkongsi info dgn uols..innsyaAllah segala pertanyaan saya akan cuba jawab moga Allah berikan kelapangan dan kesihatan kepada saya dan anda semua serta anak2 berbulus kita semua. Baru2 ni negara kita sekali lagi digemparkan dengan isu Penyakit Rabies….

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Langkah Menjaga Anak Kucing Stray

Apabila anda memgambil anak kucing di jalanan atau “stray” anda mempunyai 2 pilihan; samaada bawak terus balik rumah atau bawa ke klinik untuk mendapatkan rawatan pertama. Ok, sebagai permulaan saya akan menerangkan sekiranya anda membawa “anak kucing stray” ke klinik haiwan.

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Tanda-tanda awal Kucing anda ada masalah kencing

Apakah tanda-tanda awal kucing anda ada menghadapi masalah tidak boleh kencing? Biasanya kucing akan kelihatan murung dan tidak bermaya serta tidak selesa. Bagaimana perasaan anda apabila terpaksa tahan kencing/buang air kecil? pastinya sakit dan tidak selesa bukan? Sama jugalah seperti kucing, bezanya mereak tidak menahan untuk kencing tetapi mereka cuba…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Video Klip Tips & Cara Penggunaan Ubat Kutu Kucing

Tahukah anda ubat kutu kucing boleh di beli di kaunter, dan anda boleh mengaplikasikan atau menggunakannya sendiri di rumah. Mungkin ada di antara anda yang kurang jelas, atau tidak tahu cara menggunakan ubat kutu jenis “spot on”. Ia amat mudah semudah 1,2 dan 3 Apa yang perlu anda buat adalah,…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

BAHAYA Panadol kepada kucing

Tak percaya ada orang beri kucing panadol!? Setuju tak kalau saya katakan hampir setiap rumah di Malaysia ada menyimpan Pandol yang digunakan ketika pening kepala atau demam. Malah saya sendiri ada menyimpannya di rumah, di klinik malah di dalam beg saya, untuk kegunaan masa kecemasan. Sesungguhnya di kala kita tengah…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Susu Punca Kucing Cirit Birit!

Susu Punca Kucing Cirit Birit! Betulke? ======================================= Kucing sering dikaitkan dengan susu.. Seolah-olah kucing suka minum susu? Betulke? Pendapat saya, kucing domestik(belaan) sahaja yg suka susu mungkin pada awalnya susu diberikan sebagai sumber protein (mungkin juga kalsium) tambahan pada kucing, ini kerana sifat semulajadinya sebagai haiwan karnivor (haiwan pedaging). Sebab…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »

Cacing Kucing – Cacing Pita (Tape Worm)

Cacing Kucing – Cacing Pita (Tape Worm) Ingat lagi tak pada cerita kutu atau flea yang ada pada badan kucing? Mengawal kutu atau memasatikan kucing anda BEBAS KUTU adalah sangat penting. Selain daripada untuk memastikan kesihatan bulu kucing, tahukah anda kutu/flea kucing boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain? Kutu/flea yang…

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Read More »