Home » Kesihatan Kucing

RINGWORM ….. CACING ATAU FUNGUS??

“RINGWORM” merupakan penyakit kulit yang sangat biasa (common) pada kucing tidak kira….-USIA………..anak kucing atau kucing dewasa-JANTINA…..jantan atau betina-BAKA……….semua baka perisan, BSH, local, dan yg lain-lain.APAKAH PENYEBAB RINGWORM? “RINGWORM” adalah penyakit yang disebabkan FUNGUS yang dikenali sebagai Microsporum Canis. Selain M.canis ada juga beberapa fungus lain. Umumnya dikenali sebagai RINGWORM 🙂 Maknanya RINGWORM…

Read More »

FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE

Harap post ni dapat membantu papa/mama anak berbulus untuk membezakan antara FUNGUS dan KURAP. FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE=============================== FUNGUS/FUNGAL – berpunca dari fungus atau bahasa melayu kulat (rasa betul dah tu kulat)… kalau nak saintifik sikit dia panggil fungi ManakalaKURAP/MANGE – berpunca dari ektoparasit/hama/tungau Jadi ia adalah 2 benda yg berbeza…

Read More »

Betulke kos rawatan kucing di klinik vet MAHAL?

semalam sy berwhatsapp dgn seseorg, kebetulan sy kat dobi layan diri so bolehlah whatsapp panjang2 sementara tunggu dobi selesaimelalui perbualan tersebut…sy difahamkan sekarang ni ada one food company ni sedang buat kempen kesedaran membawa kucing ke klinik, kerana mengikut kajian mereka almost 40% pemilik kucing di Malaysia tidak pernah membawa…

Read More »

Ada apa dengan Rabies?

Hi cat lovers apa khabar semua masih mood raya ke? lama saya tak berkongsi info dgn uols..innsyaAllah segala pertanyaan saya akan cuba jawab moga Allah berikan kelapangan dan kesihatan kepada saya dan anda semua serta anak2 berbulus kita semua. Baru2 ni negara kita sekali lagi digemparkan dengan isu Penyakit Rabies….

Read More »

Tanda-tanda awal Kucing anda ada masalah kencing

Apakah tanda-tanda awal kucing anda ada menghadapi masalah tidak boleh kencing? Biasanya kucing akan kelihatan murung dan tidak bermaya serta tidak selesa. Bagaimana perasaan anda apabila terpaksa tahan kencing/buang air kecil? pastinya sakit dan tidak selesa bukan? Sama jugalah seperti kucing, bezanya mereak tidak menahan untuk kencing tetapi mereka cuba…

Read More »

Video Klip Tips & Cara Penggunaan Ubat Kutu Kucing

Tahukah anda ubat kutu kucing boleh di beli di kaunter, dan anda boleh mengaplikasikan atau menggunakannya sendiri di rumah. Mungkin ada di antara anda yang kurang jelas, atau tidak tahu cara menggunakan ubat kutu jenis “spot on”. Ia amat mudah semudah 1,2 dan 3 Apa yang perlu anda buat adalah,…

Read More »

CARA BAGI UBAT PADA KUCING

Cara Memberi Makan Ubat Pil Kepada Kucing by Lynn Yamin

Read More »

Cacing Kucing – Cacing Pita (Tape Worm)

Cacing Kucing – Cacing Pita (Tape Worm) Ingat lagi tak pada cerita kutu atau flea yang ada pada badan kucing? Mengawal kutu atau memasatikan kucing anda BEBAS KUTU adalah sangat penting. Selain daripada untuk memastikan kesihatan bulu kucing, tahukah anda kutu/flea kucing boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain? Kutu/flea yang…

Read More »