Home » Penjagaan Kesihatan

Dari Media Social ke Media Cetak

AllahuakhbarAlhamdulillah Syukur kepada Dia yg Maha Esa Harini saya ingin kongsikan rasa bersyukur dan gembiranya saya kerana akhirnya sebuah artikel saya diterbitkan di dalam majalah JELITA  Sejak kecil sy berangan-angan moga penulisan saya dapat diterbitkan dalam majalah Waktu tu biasalah berangan tulis cerpen- tapi setiap kali nak hantar sering terasa karya…

Read More »

9 Perkara Asas Tentang Kucing

Selepas kejadian yang lalu, sudah agak lama saya tidak menghasilkan video di youtube. Namun kini saya bercadang untuk aktif semula.Syukurlah nama channel saya masih boleh digunakanJangan lupa subscribe dan like ok 🙂 Kalau banyak yang menonton barulah semangat sikit nak buat video hehe, di tambah pula kini sayadah mempunyai lagu sendiri….

Read More »

Perlukah untuk mandikan kucing?

As salam & Salam Sejahtera buat Papa & Mama kucing semua Sering saya ditanya soalan berikut…..1- Perluke nak mandikan kucing?2- Berapa kerap plak nak mandikan kucing? SOALAN 1: PERLU KE NAK MANDIKAN KUCING? Jawapan saya ; perlu dan tak perlu PERLU sekiranya…. Kucing anda mempunyai masalah kulit sebagai contoh rawatan…

Read More »

RINGWORM ….. CACING ATAU FUNGUS??

“RINGWORM” merupakan penyakit kulit yang sangat biasa (common) pada kucing tidak kira….-USIA………..anak kucing atau kucing dewasa-JANTINA…..jantan atau betina-BAKA……….semua baka perisan, BSH, local, dan yg lain-lain.APAKAH PENYEBAB RINGWORM? “RINGWORM” adalah penyakit yang disebabkan FUNGUS yang dikenali sebagai Microsporum Canis. Selain M.canis ada juga beberapa fungus lain. Umumnya dikenali sebagai RINGWORM 🙂 Maknanya RINGWORM…

Read More »

FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE

Harap post ni dapat membantu papa/mama anak berbulus untuk membezakan antara FUNGUS dan KURAP. FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE=============================== FUNGUS/FUNGAL – berpunca dari fungus atau bahasa melayu kulat (rasa betul dah tu kulat)… kalau nak saintifik sikit dia panggil fungi ManakalaKURAP/MANGE – berpunca dari ektoparasit/hama/tungau Jadi ia adalah 2 benda yg berbeza…

Read More »

Betulke kos rawatan kucing di klinik vet MAHAL?

semalam sy berwhatsapp dgn seseorg, kebetulan sy kat dobi layan diri so bolehlah whatsapp panjang2 sementara tunggu dobi selesaimelalui perbualan tersebut…sy difahamkan sekarang ni ada one food company ni sedang buat kempen kesedaran membawa kucing ke klinik, kerana mengikut kajian mereka almost 40% pemilik kucing di Malaysia tidak pernah membawa…

Read More »

Ada apa dengan Rabies?

Hi cat lovers apa khabar semua masih mood raya ke? lama saya tak berkongsi info dgn uols..innsyaAllah segala pertanyaan saya akan cuba jawab moga Allah berikan kelapangan dan kesihatan kepada saya dan anda semua serta anak2 berbulus kita semua. Baru2 ni negara kita sekali lagi digemparkan dengan isu Penyakit Rabies….

Read More »

Langkah Menjaga Anak Kucing Stray

Apabila anda memgambil anak kucing di jalanan atau “stray” anda mempunyai 2 pilihan; samaada bawak terus balik rumah atau bawa ke klinik untuk mendapatkan rawatan pertama. Ok, sebagai permulaan saya akan menerangkan sekiranya anda membawa “anak kucing stray” ke klinik haiwan.

Read More »

Flea Dirt – Tahi Kutu

Pernahkah anda melihat bintik-bintik atau serbuk hitam (seperti dalam gambar) pada bulu kucing anda? – Ini bukan habuk – Ini bukan kotoran akibat kucing anda berguling di atas jalan raya – Ini bukan telur kutu Habis apa benda ni? Ini adalah kotoran dari kutu atau juga di kenali dengan istilah…

Read More »

FLEA

Situasi 1 Pemilik : Kucing saya dalam rumah sahaja tak keluar rumah DrLynn: Ada tak contact dengan kucing luar? Pemilik : Ada la sekor kucing tu suka masuk rumah, kadang dia main kat luar pintu rumah ==================== Situasi 2 Pemilik : Kucing saya duk dalam sangkar je…tak campur dengan kucing…

Read More »