Home » Penjagaan Bulu

RINGWORM ….. CACING ATAU FUNGUS??

“RINGWORM” merupakan penyakit kulit yang sangat biasa (common) pada kucing tidak kira….-USIA………..anak kucing atau kucing dewasa-JANTINA…..jantan atau betina-BAKA……….semua baka perisan, BSH, local, dan yg lain-lain.APAKAH PENYEBAB RINGWORM? “RINGWORM” adalah penyakit yang disebabkan FUNGUS yang dikenali sebagai Microsporum Canis. Selain M.canis ada juga beberapa fungus lain. Umumnya dikenali sebagai RINGWORM 🙂 Maknanya RINGWORM…

Read More »

FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE

Harap post ni dapat membantu papa/mama anak berbulus untuk membezakan antara FUNGUS dan KURAP. FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE=============================== FUNGUS/FUNGAL – berpunca dari fungus atau bahasa melayu kulat (rasa betul dah tu kulat)… kalau nak saintifik sikit dia panggil fungi ManakalaKURAP/MANGE – berpunca dari ektoparasit/hama/tungau Jadi ia adalah 2 benda yg berbeza…

Read More »

Flea Dirt – Tahi Kutu

Pernahkah anda melihat bintik-bintik atau serbuk hitam (seperti dalam gambar) pada bulu kucing anda? – Ini bukan habuk – Ini bukan kotoran akibat kucing anda berguling di atas jalan raya – Ini bukan telur kutu Habis apa benda ni? Ini adalah kotoran dari kutu atau juga di kenali dengan istilah…

Read More »

FLEA

Situasi 1 Pemilik : Kucing saya dalam rumah sahaja tak keluar rumah DrLynn: Ada tak contact dengan kucing luar? Pemilik : Ada la sekor kucing tu suka masuk rumah, kadang dia main kat luar pintu rumah ==================== Situasi 2 Pemilik : Kucing saya duk dalam sangkar je…tak campur dengan kucing…

Read More »