November 12

Flea Dirt – Tahi Kutu

fleadirt

Pernahkah anda melihat bintik-bintik atau serbuk hitam (seperti dalam gambar) pada bulu kucing anda?
– Ini bukan habuk
– Ini bukan kotoran akibat kucing anda berguling di atas jalan raya
– Ini bukan telur kutu

Habis apa benda ni?
Ini adalah kotoran dari kutu atau juga di kenali dengan istilah “FLEA DIRT” warna sebenarnya adalah merah atau dark brown.
Tak percaya, dapatkan kotoran ini anda cuba larutan pada air atau gosok kan pada kapas yang beralkohol (alcohol swab). Pasti air tadi bertukar menjadi merah atau coklat pekat, dan kapas atau swab tadi ada meninggalkan kesan merah.

FLEA DIRT ini adalah najis kutu/sengkenit/flea. Dah tu kenapa warna merah? Sebab kutu hisap darah, darah warna merah ….. sebab itulah najisnya berwarna merah
Like & Share dengan rakan-rakan

September 20

FLEA

10599297_1497790987158406_3638687807028895853_n

Situasi 1
Pemilik : Kucing saya dalam rumah sahaja tak keluar rumah
DrLynn: Ada tak contact dengan kucing luar?
Pemilik : Ada la sekor kucing tu suka masuk rumah, kadang dia main kat luar pintu rumah
====================
Situasi 2
Pemilik : Kucing saya duk dalam sangkar je…tak campur dengan kucing lain
DrLynn : Sangkar dalam rumah ke luar?
Pemilik : Kat luar.

Ketahuilah selagi kucing anda boleh berhubung atau ada contact dengan kucing luar
Kucing anda sentiasa terdedah untuk dijangkiti oleh FLEA
English kata FLEA
Bahasa Malaysia terjemah “SENGKENIT”
Orang awam mengistilahkannya sebagai “KUTU”

Boleh dilihat dengan mata kasar, bergerak pantas dan laju di badan kucing. Menghisap darah dan boleh membawa penyakit kepada kucing anda!