Flea Dirt – Tahi Kutu

fleadirt

Pernahkah anda melihat bintik-bintik atau serbuk hitam (seperti dalam gambar) pada bulu kucing anda?
– Ini bukan habuk
– Ini bukan kotoran akibat kucing anda berguling di atas jalan raya
– Ini bukan telur kutu

Habis apa benda ni?
Ini adalah kotoran dari kutu atau juga di kenali dengan istilah “FLEA DIRT” warna sebenarnya adalah merah atau dark brown.
Tak percaya, dapatkan kotoran ini anda cuba larutan pada air atau gosok kan pada kapas yang beralkohol (alcohol swab). Pasti air tadi bertukar menjadi merah atau coklat pekat, dan kapas atau swab tadi ada meninggalkan kesan merah.

FLEA DIRT ini adalah najis kutu/sengkenit/flea. Dah tu kenapa warna merah? Sebab kutu hisap darah, darah warna merah ….. sebab itulah najisnya berwarna merah
Like & Share dengan rakan-rakan

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)

You May Also Like

About the Author: DrLynnYamin

2 Comments

    1. Hi Shela …
      Biasanya selepas menggunakan ubat kutu yang betul (yg dibenarkan dan sahih), tunggu 3 hari kemudian mandikan InnshaAllah hilang tahi kutu tu.
      Actually tahi kutu awak sikat pun dia boleh tanggal.

      tapi persoalannya betul ke tahi kutu yang susah nak tanggal tu ?
      boleh saya tahu lokasi / tempat yg dimaksudkan ?
      boleh hantar gambar lagi bagus — hantar ke FB Page saya ye senang sikit
      https://www.facebook.com/drlynnyamin/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *