Saya Dr Lynn Yamin, seorang VET & blogger yang menulis tentang penjagaan dan kesihatan kucing
12 November 2015

Flea Dirt – Tahi Kutu

As Salam & Salam sejahtera kepada anda si pemilik & penggemar kucing;

fleadirt

Pernahkah anda melihat bintik-bintik atau serbuk hitam (seperti dalam gambar) pada bulu kucing anda?
– Ini bukan habuk
– Ini bukan kotoran akibat kucing anda berguling di atas jalan raya
– Ini bukan telur kutu

Habis apa benda ni?
Ini adalah kotoran dari kutu atau juga di kenali dengan istilah “FLEA DIRT” warna sebenarnya adalah merah atau dark brown.
Tak percaya, dapatkan kotoran ini anda cuba larutan pada air atau gosok kan pada kapas yang beralkohol (alcohol swab). Pasti air tadi bertukar menjadi merah atau coklat pekat, dan kapas atau swab tadi ada meninggalkan kesan merah.

FLEA DIRT ini adalah najis kutu/sengkenit/flea. Dah tu kenapa warna merah? Sebab kutu hisap darah, darah warna merah ….. sebab itulah najisnya berwarna merah
Like & Share dengan rakan-rakan

Jika anda rasa post ini bermanfaat, harap dapat share kepada rakan-rakan penggemar dan pemilik kucing yg lain.

Tags: , , , , ,
Copyright 2017. All rights reserved.

Posted November 12, 2015 by DrLynnYamin in category "Bulu Kucing", "Ektoparasit pada kucing", "Flea", "Kucing", "Panduan & Tips", "Penjagaan Bulu", "Penjagaan Kesihatan
PENAFIAN : Saya bukan PAKAR KUCING, penulisan di blog ini adalah berdasarkan pengalaman saya sebagai VET yg merawat kucing lebih 10 tahun, untuk rawatan sila terus ke Klinik Veterinar berhampiran anda. Sekian terima kasih.

2 COMMENTS :

  1. By shela on

    as’kum.
    mcm mna ye nk buang tahi kutu tersebut.selepas mandikan kucing pun masih ada lg.

    Reply
    1. By DrLynnYamin (Post author) on

      Hi Shela …
      Biasanya selepas menggunakan ubat kutu yang betul (yg dibenarkan dan sahih), tunggu 3 hari kemudian mandikan InnshaAllah hilang tahi kutu tu.
      Actually tahi kutu awak sikat pun dia boleh tanggal.

      tapi persoalannya betul ke tahi kutu yang susah nak tanggal tu ?
      boleh saya tahu lokasi / tempat yg dimaksudkan ?
      boleh hantar gambar lagi bagus — hantar ke FB Page saya ye senang sikit
      https://www.facebook.com/drlynnyamin/

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *