As salam & Salam sejahtera , topik kita pada hari ini ialah 
November 12

Flea Dirt – Tahi Kutu

fleadirt

Pernahkah anda melihat bintik-bintik atau serbuk hitam (seperti dalam gambar) pada bulu kucing anda?
– Ini bukan habuk
– Ini bukan kotoran akibat kucing anda berguling di atas jalan raya
– Ini bukan telur kutu

Habis apa benda ni?
Ini adalah kotoran dari kutu atau juga di kenali dengan istilah “FLEA DIRT” warna sebenarnya adalah merah atau dark brown.
Tak percaya, dapatkan kotoran ini anda cuba larutan pada air atau gosok kan pada kapas yang beralkohol (alcohol swab). Pasti air tadi bertukar menjadi merah atau coklat pekat, dan kapas atau swab tadi ada meninggalkan kesan merah.

FLEA DIRT ini adalah najis kutu/sengkenit/flea. Dah tu kenapa warna merah? Sebab kutu hisap darah, darah warna merah ….. sebab itulah najisnya berwarna merah
Like & Share dengan rakan-rakan


Tags: , , , , ,
Panduan dan tips dalam artikel saya adalah berdasarkan pengetahuan dan pengalaman saya dalam bidang ini. ia sekadar panduan bukan jawapan dan penyelesaian kepada semua persoalan. Sekiranya kucing anda mengalami masalah sila bawa berjumpa Vet yg bertauliah secepat mungkin. Copyright DrLynnYamin© 2014. All rights reserved.

Posted November 12, 2015 by DrLynnYamin in category "Bulu Kucing", "Ektoparasit pada kucing", "Flea", "Kucing", "Panduan & Tips", "Penjagaan Bulu", "Penjagaan Kesihatan
Sekian, perkongsian untuk hari ini
Dr Lynn Yamin

2 COMMENTS :

  1. By shela on

    as’kum.
    mcm mna ye nk buang tahi kutu tersebut.selepas mandikan kucing pun masih ada lg.

    Reply
    1. By DrLynnYamin (Post author) on

      Hi Shela …
      Biasanya selepas menggunakan ubat kutu yang betul (yg dibenarkan dan sahih), tunggu 3 hari kemudian mandikan InnshaAllah hilang tahi kutu tu.
      Actually tahi kutu awak sikat pun dia boleh tanggal.

      tapi persoalannya betul ke tahi kutu yang susah nak tanggal tu ?
      boleh saya tahu lokasi / tempat yg dimaksudkan ?
      boleh hantar gambar lagi bagus — hantar ke FB Page saya ye senang sikit
      https://www.facebook.com/drlynnyamin/

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *