April 5

Hubungi Kami

8 COMMENTS :

  1. By rafiq on

    Assalamualaikum dr lyn. Sy mahu tnya. Sy ad kitten 4 ekor. Yg mak dye da mati pada umor kitten 1 bulan. Sekarang mereka aktif. Tpi non stop flowing feces dri ass mereka. So mcm mne?. Diarrhea non stop. Diet from baby whiskas. Royal canin. And ikan rebus. Still same. How ya? Can u help me. Thnk u.

    Reply
    1. By DrLynnYamin (Post author) on

      Waalaikumsalam Rafiq ,
      Maaf kalau sy terlambat balas mesej anda.
      Anak kucing less than 2month kalau cirit berterusan kita risau akan cacing ataupun jangkitan virus, sy cadangkan dapatkan rawatan segera dari Vet yg bertauliah berhampiran dgn Rafiq.
      Apapun sbgi langkah awal yg boleh dilakukan, asingkan yg mana dah cirit dgn g belum cirit.. puasakan anak kucing tadi dlm 2-3jam, kemudian cuba bagi ikan rebus shj atau ayam rebus shj, hingga najis semakin pulih. Jgn campur makanan sbb anak kucing baru nk belajar makan perut dia masih belum kuat. Harap dapat membantu, kalau masih berterusan bawak pergi jumpa vet ye …take care

      Reply
  2. By Irnatasya on

    Salam Dr Lynn, sy ada kucing, Blackie, berumur dlm lingkungan 5bulan. Belum pernah divaksin lagi. Sejak dua hari ni sy perasan Blackie bernafas agak laju (sehingga badannya kelihatan bgerak2 turun&naik) dan Blackie sering menjelir lidahnya seperti anjing.semalam pula sy mula perasan hidung dia berair. Tp tk berair byk. Lagi satu, Blackie ni sy tgk jarang & sgt kurang minum air. Sy bagi pun dia tanak. Kadang2 je dia minum. Tu pun jumlah yg sedikit. Macam mana ya. Harap Dr dapat membantu. Terima kasih byk2. May Allah bless you.

    Reply
    1. By DrLynnYamin (Post author) on

      Salam
      Hi Irnatasya..
      Pertama kali saya mohon maaflah atas kelewatan balasan saya ni.
      Harap segalanya berkeadaan baik.
      Anyway fasal rawatan ni sy cadangkan di masa akan datang mungkin boleh terus ke Klinik Vet ye.

      Reply
  3. By nisa on

    salam dr.lynn macam mana kita nk rawat selsema guinea pig?saya dh pergi clinic dr just bagi antibiotic.tapi still gp saya selsema.ada cara lain untuk merawat selsema.gp?panadol x boleh beri pada gp kan?

    Reply
    1. By DrLynnYamin (Post author) on

      Salam Nisa.

      Sebaiknya bab rawatan bawak terus ke Klinik ye, owh actually u dah pergi klinik, good move.
      Yes memang biasanya kita akan bagi antibiotik untuk haiwan yang selsema.

      Reply
  4. By Asyraaf on

    assalamualaikum dr lyn. Sy dilema antara baka british shorthair dan scottish fold. Yg mana bg dr lyn yg terbaik? Lg satu, jika sy mahu beli kucing ngan breeder, apa yg perlu sy tahu sal kucing tu? Mksud sy, supaya tidak ditipu penjual. Minta penjelasan dri dr lyn. Thanks

    Reply
    1. By DrLynnYamin (Post author) on

      Waalaikum salam Asyraaaf

      Maaf lambat balas,anyway dah dapat penyelesaian untuk di lema awak?
      Maaflah saya pun tak tahu nak kata yang mana terbaik, sebab dia kena tengok personaliti kucing dan personaliti awak juga.
      InnshaAllah yang berkaitan tips tu nanti sy akan bincangkan sbb byk faktor kena ambil kira.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *