As salam & Salam sejahtera , topik kita pada hari ini ialah 
July 1 2018

Keperluan memberi ubat cacing kepada kucing anda

Ubat Cacing ….. Perlu ke ?

Jawapanya PERLU

Selagi kucing anda masih bernafas, tak kisah sama ada kucing anda sepenuhnya di dalam rumah ataupun bermain diluar, kucing anda masih perlu makan ubat cacing. Sama macam manusia lah….macam kita.
Errk ke uol pun dah lama tak makan ubat cacing ?
eh eh malu nak ngaku pulak…. ok bila last anda makan ubat cacing?
haha garu kepala …
takpe takpe pas ni boleh makan k

ok berbalik semula cerita pada anak berbulus kita
Sudah menjadi kebiasaan saya untuk menanyakan “Bila last bagi ubat cacing kat kucing ni” sekiranya saya memeriksa kucing yg jarang ke klinik.

dan antara jawapan popular yg saya terima
“owh dah besar kena bagi ubat cacing juga ke”
“kucing saya dalam rumah je”
“kucing saya tak makan daging mentah”

actually apa pun jawapannya, yang pasti kucing anda perlu diberi ubat cacing sekurang-kurangnya 3 bulan sekali.

Nak tahu kenapa?

sebab kucing anda boleh dapat/memperoleh cacing dengan cara……
1~ sifat semulajadi memburu (chewah macam buru apa je )
merujuk kepada yang suka tangkap tikus
2~ tertelan/makan “flea” (kutu) semasa grooming /jilat bulu badan
aaaa sebab tu kawal kutu tu sangat penting!!
3~ termakan/terjilat telur (terutama roundworm dari tanah)
eerrrrk Dr kucing saya tak makan tanah
memang kucing tak makan or jilat tanah, tapi dia org ni kalau kat luar ada
tanah lapang suka berguling guling kat situ, so nanti melekat kat bulu,
pastu dia jilat bulu/badan dia maka masukla dalam perut 🙂
4~menyusu ni bagi yang masih kecil la

kesimpulannya
memang penting bagi ubat cacing kepada kucing anda

dan yang PALING PENTING bagi ubat cacing yang betul!

sebagai pengguna dan mama/papa kepada anak berbulus anda perlu tahu …
1- TIDAK semua ubat cacing boleh membunuh semua cacing
2- UBAT CACING perlu di beri mengikut berat badan

MAKA…….
Jadilah PENGGUNA dan MAMA/PAPA yang bijak, rujuk kepada Vet yg berhampiran untuk mengetahui ubat cacing yang sesuai dan berkesan JANGAN main beli sebarangan ok…..

untuk baca lebih tentang kutu boleh baca disini

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
Sekian untuk perkongsian harini InnshaAllah di kelapangan yang lain saya berkongsi lagi ye. Salam ikhlas dari saya Dr Lynn Yamin.


Copyright DrLynnYamin© 2014. All rights reserved.

Posted 01/07/2018 by DrLynnYamin in category "Cacing", "Kesihatan
Penafian : Panduan dan tips dalam blog ini adalah berdasarkan pengetahuan dan pengalaman saya dalam bidang ini. Info dan maklumat adalah sekadar panduan BUKAN jawapan dan penyelesaian kepada semua persoalan. Sekiranya kucing anda mengalami masalah kesihatan sila bawa berjumpa Vet yg bertauliah secepat mungkin.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *