26 October 2014

Dari Fail Kes- Buli Kucing Getah di Pergelangan Kaki Kucing

Kucing membuli? Mungkin juga kot…..
Tapi yang lebih teruk apabila manusia membuli haiwan….
Dalam konteks ni perkataan yang lebih sesuai adalah “penganiayaan haiwan”.

Kadang2 perbuatan ini dilakukan oleh segelintir kanak-kanak nakal yang tidak berfikir panjang akan kesan dan akibat perbuatan mereka. Oleh itu sebagai orang dewasa kita perlu mendidik dan menerangkan kepada mereka agar mereka jelas dan faham.

Sepanjang bertugas sebagai Vet hampir 10 tahun, ini kali ke 2 saya menerima kes yang serupa. Pada 20 Okt yang lalu, kucing yang kemudiannya diberi nama “Kechik” di bawa ke klinik atas alasan kaki bengkak.

Menurut yang membawanya, kucing ini berkeliaran di kawasan kejirannya, dan diberi makan oleh jiran tetangga di kawasan tersebut. Beliau yang pulang hujung minggu pada ketika itu, di minta oleh jirannya untuk melihat keadaan kucing tersebut.

Dengan rasa tanggungjawab, walaupun kucing tersebut bukan kucing beliau, Kechik di bawa ke klinik saya di Shah Alam. Selepas melihat luka saya memaklumkan kepada beliau luka di kaki tersebut sudah pun ada ulat maggot.

Semasa cuba membersihkan luka di kaki Kechik, saya sangat terperanjat bila mendapati “getah pengikat barang” (rubberband) terlilit di celah luka tersebut. astaghfirullah…..Tidak dapat bayangkan kesakitan yang di alami oleh Kechik,

Pemeriksaan lanjut dijalankan,bahagian hujung kaki Kechik sudah tidak memberi respon kepada ujian saraf yang dijalankan. Patutlah semasa menanggalkan getah tersebut Kechik sangat bersahaja dan tidak menunjukkan sebarang reaksi.

Kechik bernasib baik kerana ada insan yang bertanggungjawab dan bersetuju untuk membiayai kos rawatan serta mengambilnya sebagai haiwan peliharaannya. Sewaktu datang untuk rawatan susulan, pemilik Kechik memaklumkan kepada saya, kucing jiran beliau hampir lemas kerana ada orang yang tidak bertanggung jawab mengikat plastik di kepala kucing jirannya.

Apa nak jadi dengan manusia sekarang ni, sudah hilangkah perikemanusiaan dan rasa ihsan dalam diri?
Kepada pemilik di luar sana jangan abaikan keselamatan kucing anda. Mereka adalah amanah kita, sebaik sahaja kita bersetuju untuk menjaga mereka. Ia adalah satu amanah.
10385491_1497853517152153_3509259138440778081_n

22 October 2014

Susu Punca Kucing Cirit Birit!

Susu Punca Kucing Cirit Birit! Betulke?
=======================================

Kucing sering dikaitkan dengan susu..
Seolah-olah kucing suka minum susu? Betulke?

Pendapat saya, kucing domestik(belaan) sahaja yg suka susu mungkin pada awalnya susu diberikan sebagai sumber protein (mungkin juga kalsium) tambahan pada kucing, ini kerana sifat semulajadinya sebagai haiwan karnivor (haiwan pedaging).

Sebab kalau ikut logik kalau kucing liar atau kucing terbiar, mana pulak dia nak dapat susu betul tak? Tapi untuk “big cat” atau “wild cat” di luar sana mereka dapat sumber protein tambahan dari tulang temulang mangsa mereka, tambahan pula mereka memang makan daging sahaja.

Tapi katakan lah sebagai pemilik kucing anda tetap ingin memberikan susu kepada kucing anda. Tak menjadi masalah tetapi anda perlu tahu bahawa pemilihan susu kucing yang betul amat penting!

JANGAN berikan susu full cream , susu pekat dan yang sewaktu denganya (yang manusia punya) kepada kucing anda
JANGAN berikan susu kucing dewasa kepada anak kucing yang baru lahir (sekurang kurangnya yang berumur kurang dari 6 minggu)
Kenapa? Nanti saya akan terangakan.

Jika anda ingin memberikan susu kepada kucing anda pastikan ia adalah khas untuk kucing atau yang tertulis (atau dilebelkan) “free lactose” ini kerana kucing (sama seperti manusia) kadang-kadang mempunyai masalah “lactose intolerance”.

Apa maknanya tu?
Macamni, “lactose intolerance” ni maksudnya kucing tidak boleh bertolak ansur atau tidak boleh menerima kandungan lactose. Ini disebabkan ketidakhadiran (tiada) enzim untuk mencernakan lactose dalam badan kucing. Akibatnya kucing akan cirit birit!

Sama juga dengan manusia, saya pasti ada di antara anda yang tidak boleh minum susu, di mana kalau anda minum susu anda akan mengalami cirit birit, dan Doktor menasihatkan agar anda tidak “consume any dairy product”.

Tidak dinafikan ada di antara anda akan berkata, kucing saya minum “Full Cream” ok je … tak cirit pun dah bertahun.. Betul tak dinafikan. Alhamdulillah lah kalau kucing anda tidak sensitif. Kerana ini bersifat individu. Tapi tidak mustahil ia akan meninggalkan kesan sampingan di masa akan datang.

Sebab tu di dalam bilik konsultasi saya, saya tidak menggalakkan pemilik memberi susu kepada anak kucing atau kucing yang sedang sakit, kerana ini mungkin memudaratkan lagi keadaan kucing yang sedang sakit.

Bagi anak kucing terutama yang kematian ibu atau ditinggalkan ibunya, berikan susu khas untuk anak kucing. Lebik baik kalau di beri susu yang mengandungi kolustrum ibu. Biasanya akan dilabel sebagai “Milk Replacer”. Kalau saya, saya sering menggunakan susu “Milkodog”.

Memberi susu kucing dewasa kepada nak kucing, samalah juga seperti anda memberi susu yang anda minum kepada bayi anda. Tentulah ia tidak sesuai dan memudaratkan bayi anda bukan? Sama juga dalam kes kucing.

Jadi berhati-hatilah dalam memberi susu kepada kucing anda.

Di sini saya sharekan gambar susu whiskas ni …. cool kan packaging nye ? Saya pun tak sure sama ada di Malaysia dah ada ke tidak susu ni. Gambar ni diambil semasa di London

10422320_1502017010069137_4517453228363347017_n

29 August 2014

Cacing Kucing – Cacing Pita (Tape Worm)

Cacing Kucing – Cacing Pita (Tape Worm)

Ingat lagi tak pada cerita kutu atau flea yang ada pada badan kucing?
Mengawal kutu atau memasatikan kucing anda BEBAS KUTU adalah sangat penting.

Selain daripada untuk memastikan kesihatan bulu kucing, tahukah anda kutu/flea kucing boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain?

Kutu/flea yang tidak dikawal boleh menyebabkan kucing menjadi pucat, ini kerana makanan parasit ini adalah darah.

Selain itu kutu/flea juga boleh menyebabkan kucing anda dijangkiti cacing pita. Rajah ini menunjukkan kaitan antara cacing pita dan kutu. Kutu/Flea merupakan pembawa atau vektor yang membawa cacing pita kepada kucing.

Oleh itu ia amat penting untuk mengawal kutu dan memberi kucing anda ubat cacing. Ubat cacing sepatutnya diberi kepada kucing setiap 3 bulan. Baca label pada bungkusan sebelum memberinya kepada kucing anda, pastikan kucing anda mendapat dos yang sepatutnya berdasarkan berat badan kucing anda.

10385391_1497866013817570_1499354778243184563_n

17 August 2014

Vaksinasi & Vaksin Kucing

APAKAH ITU YANG DIMAKSUDKAN DENGAN VAKSINASI?
Vaksin adalah sejenis sediaan cecair yang disuntik ke dalam badan kucing untuk menghasilkan pertahanan imuniti melawan penyakit.
Supaya badan kucing mendapat imuniti melawat penyakit yang biasanya melemahkan atau mengancam nyawa kucing, dan kebanyakkan penyakit ini boleh dan mudah berjangkit.
Mengikut kamus dewan edisi ke empat;
  • Vaksin sediaan bakteria, virus, dll yg sudah mati atau dilemahkan utk disuntik atau ditanam ke dlm tubuh badan supaya menghasilkan daya tahan terhadap penyakit tertentu
  • Pemvaksinan proses (tindakan atau perbuatan) memvaksin, vaksinasi.
  • Memvaksin menyuntik vaksin ke dlm tubuh seseorang atau haiwan utk melindunginya drpd sesuatu penyakit
  • Vaksinasi proses menyuntikkan vaksin ke dlm tubuh seseorang sbg langkah perlindungan men­cegah sesuatu penyakit, pemvaksinan.
BAGAIMANA VAKSIN BERFUNGSI?
Vaksin adalah cecair yang mengandungi kuman (bacteria atau virus) yang akan menyebabkan badan kucing menghasilkan antibodi terhadap
kuman tersebut. Sekiranya kucing dijangkiti oleh kuman tersebut, antibodi bersedia untuk melawan jangkitan tersebut. Ini dipanggil tindak balas imuniti badan.

Terdapat dua jenis penyedian vaksin, iaitu sama ada dengan mematikan kuman tersebut atau melemahkan kuman tersebut.
Perbezaan diantara killed vaccine ( kuman yang dimatikan ) dengan modifie live vaccine ( kuman yang dilemahkan).
  • Killed vaccine ( kuman yang dimatikan) lebih selamat digunakan kerana ia kurang mendatangkan komplikasi atau penyakit
  • Modifie live vaccine ( kuman yang dilemahkan) lebih berkesan dan menghasilkan daya tahan yang lebih berbanding killed vaccine
MENGAPA KUCING ANDA PERLU DI VAKSIN?

Kenapa KucingPerlu Di Vaksinasi??
Tujuan vaksin diberikan kepada kucing adalah untuk
melindunginya daripada dijangkiti penyakit-penyakit yang boleh membawa maut.  Vaksin mengandungi virus-virus yang telah dilemahkan supaya badan kucing akan membina daya tahan terhadap
penyakit-penyakit tersebut, kerana itulah vaksinasi hanya dilakukan pada kucing yang sihat.  Selepas vaksinansi, elakkan dariapada memandikan kucinganda selama seminggu






PADA UMUR BILAKAH KUCING SEPATUTNYA DI VAKSIN?

Kucing perlu divaksin seawal umur 6 minggu atau 2 bulan(8minggu). Seandainya anak kucing anda mempunyai ibu yang menyusukannya pada usia 2 bulan anda boleh menghantarnya mendapatkan suntikan vaksinasi. Bagi anak kucing yang tidak mempunyai ibu, yang dibesarkan oleh manusia, anak kucing ini boleh di vaksin seawall umur 6minggu, dengan syarat berat badan anak kucing itu tidak kurang dari 500gram.
Mengapa 6minggu? Ini kerana anak kucing mula cerai susu pada umur 6 minggu. Semasa masih menyusu, anak kucing mendapat perlindungan “maternal antibody” dari pada ibunya. Selepas cerai susu, kandungan atau kadar peratus “maternal antibody” dalam badan anak kucing mula menurun, pada ketika itulah anak kucing patut divaksin. Dengan itu, kuman tidak mempunyai ruang untuk menyerang anak kucing.




APAKAH JENIS PENYAKIT YANG PERLU DI VAKSIN?
Pada ketika ini (2014) di negara kita, vaksin yang boleh diperolehi adalah vaksin yang mencegah penyakit seperti berikut;
  • Feline Panleukopenia Virus ( juga di kenali sebagai Feline Parvo virus)
  • Feline Rhinotracheitis Virus (juga dikenali sebagai Feline Herpes Virus)
  • Feline Calici Virus
  • Chlamydophilia felis
  • Feline leukaemia virus
  • Feline Immunodeficiency virus
  • Rabies

18 July 2014

WARNA BULU : TORTOISESHELL

BULU KUCING : TORTOISESHELL
Warna Tortoiseshell merujuk kepada bulu kucing yang bertompok-tompok
hitam dan oren. Warna asas bagi Tortoiseshell adalah hitam. Coraknya yang
bertompok tidak kemas membuatkan 
ia kelihatan comot.
Nama Tortoiseshell diambil dari kura kura tortoisehell. Nama
singkat bagi tortoisehell adalah tortie. Kucing-kucing yang berwarna Tortoiseshell sering di pandang sebagai
buruk dan comot. Malah kebanyakkan kucing diberi nama “comot”


Izzy




        
Tahukah anda  kesemua
kucing tortie adalah betina?
Ini kerana gene yang menghasilkan warna oren dan hitam
terletak pada kromosom X, oleh kerana kromosom jantan adalah XY dan betina XX
maka kebiasaanya kucing berwarna hitam dan oren adalah betina
Antara kombinasi TORTOISESHELL

Black Tortie
Black Tortie merujuk kepada kucing tortie yang mempunyai warna hitam
yang lebih banyak berbanding oren. Disebabkan warna utama bagi kucing tortie adalah hitam, jadi jarang
dilihat kucing tortie yang lebih berwarna oren dari hitam, jika ada ia dikenali
sebagai “reverse tortie”

Lucycat



Diluted Tortie
“Diluted Tortie” merujuk kepada warna kucing tortoise yang
pudar dimana warna hitam digantikan dengan warna blue.  Ini berlaku dengan kehadiran “diluted gene” menyebabkan warna hitam kelihatan pudar atau kelabu.

Dracula Talks To Me






Torbie
Torbie adalah nama singkatan bagi tortoiseshell tabby,
dimana kucing berwarna tortoiseshell tetapi memiliki jalur seperti kucing tabby

Untitled

Calico
Calico adalah nama yang diberikan bagi kucing  BiClour (dwi warna),
dimana warna asasnya adalah tortoishell yang bercampur dengan putih

Felice
17 July 2014

WARNA BULU KUCING : BI COLOUR

WARNA KUCING : Bi Colour


Bi colour (dwi-warna) merujuk kepada kucing yang mempunyai 2 warna, dan salah satu warna tersebut adalah mestilah berwarna PUTIH
Sebagai contoh; PUTIH dan HITAM


Bi colour (dwi-warna) hadir dalam pelbagai bentuk dan corak, antaranya 

  •      hanya calit putih di bahagian leher, diman kucing kelihatan seolah-olah memakai loket
  •      keluruhannya berwarna putih, hanya dibahagian tertentu terdapat calitan putih
  •      mempunyai tompokan warna yang sekata seluruh badan
  •      dan berbulu gelap di muka, hujung telinga , hujung kaki dan ekor

Bi colour (dwi-warna) hadir dalam pelbagai kombinasi corak. 




Ada di antara corak-corak ini mempunyai ISTILAH tersendiri. Antaranya;

  •       TUXEDO
    •      kesemua badan berwarna solid kecuali bahagian hujung tangan, perut dagu dan bahagian hujung ekor berwarna putih
    •      biasanya warna hitam atau tabby
    •      karektor kartun “Sylvester of Looney Tunes” adalah contoh yang paling sesuai untuk menggambarkan TUXEDO CAT
    •      Atau juga kucing saya si Felix seperti didalam gambar
Felix Felicia a.k.a tatam – my cats
Baka : Domestic Long Hair
Warna : BiColour Hitam&Putih
Corak : Tuxedo
  •      HARLEQUIN or MAGPIE
    •      merujuk kepada kucing yang mempunyai pattern berbulu putih dan tompokan warna di bahagian belakang badan dan kepala
    •      juga dikenali sebagai “moo cats” atau “cow cats”. Kucing Lembu? kenapa?… ini disebabkan corak tompokan warna pada badan kucing menyerupai corak tompokan warna lembu tenusu berbaka Holstein
    •      kebiasaannya berwarna hitam dan putih
  •      VAN 
    •      kucing yang mempunyai corak “VAN”, hampir keseluruhan badannya berwarna putih
    •      tompokan warna hanya kelihatan di kepala dan ekor
    •      menjadi warna trade mark bagi kucing berbaka “Turkish Van”   
  •      COLOR POINT 
    •      merujuk kepada kucing yang mempunyai bulu yang berwarna lebih gelap di bahagian muka , hujung telinga , hujung kaki dan ekor.
    •      warna bulu di bahagian tersebut lebih gelap berbanding bulu dibahagian badan
    •      terdapat juga diaman bulu badannya berwarna putih atau cream
    •      istilah yang sering digunakan
      •      color point
      •      tortoie point
      •      tabby point
      •      seal point
      •      red    
    •      warna yang dinyatakan mewakili warna asas mereka
    •      kod atau corak warna ini sering dikaitkan dengan kucing berbaka Siam atau Siamese Cat
Schrödinger is home!
contoh colour point 



Warna solid pada “bi colour” tidak hanya murujuk kepada warna solid seperti yang dinyatakan sebelumnya ia juga merujuk kepada tabby  dan tortoiseshell dimana kombinasinya sering dipanggil sebagai“tabby white” bagi kombinasi dwiwarna antara putih dan tabby

Wednesday
CONTOH TABBY WHITE

“calico” bagi kombinasi dwi warna antara putih dengan tortoiseshell

Two Calico Generations!
CONTOH CALICO



Secara kesimpulan Bi Colour adalah kombinasi warna, mana-mana warna dengan warna PUTIH

16 July 2014

BULU KUCING : TABBY

BULU KUCING TABBY

Perkataan TABBY pastinya tidak asing bagi penggemar kucing.  Malah ada sesetengah daripada pemilik kucing menamakan kucing mereka dengan panggilan “TABBY“.


Apakah yang dimaksudkan dengan TABBY?
Secara amnya, TABBY merujuk kepada warna atau corak bulu kucing yang berjalur. Warna TABBY sering dikaitkan dengan kucing terutamanya kucing domestik. 


TABBY adalah warna atau corak bulu kucing, ia bukan merujuk atau mewakili baka kucing tersebut. 
Sebagai contoh;

  • kucing yang bercorak TABBY MACKERAL sering dirujuk sebagai Domestic Cat, Kucing Kampung, Kucing Biasa dan Kucing Jalanan.
    KENAPA? ini kerana kebanyakkan kucing dijalan berwarna TABBY, malah ada laporan yang mengatakan lebih dari 50% kucing berwarna TABBY.
  • Kucing yang bercorak TABBY CLASSIC / MARBLE  pula sering dilabel sebagai kucing hutan atau bengal. Tapi jangan terpedaya TIDAK semua kucing yang bercorak TABBY CLASSIC atau MARBLE adalah kucing BENGAL.
    Tidak dinafikan Kucing Hutan atau Bengal sering mempunyai corak Classic Tabby, tapi tidak bermakna semua kucing Classic Tabby adalah kucing Hutan atau Bengal.


Di Malaysia, kucing TABBY dianggap biasa, tetapi tahukah anda sebenarnya di beberapa buah negara di eropah,
kucing tabby dianggap sebagai istimewa. Ini kerana warna dan coraknya, TABBY dikatakan sebagai warna asal kucing sejak turun temurun.


Apakah FAKTA yang menarik tentang TABBY?

Salah satu tanda yang unik pada kucing tabby adalah huruf
“M”
yang terletk ditengah dahi kucing tersebut

Chihiro the tabby

Apakah yang unik tentang “M” ini? 

Terdapat pelbagai
pendapat mengenai huruf 
“M” yang menjadi trademark kucing tabby ,
antaranya ia dikatakan membawa maksud  ;

  • sempena
    nama rasul junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang menjadikan kucing adalah
    haiwan kesayangan baginda
  • “M” bererti  “magnificent” , anggun , cantik dan menawan
  •  sempana
    nama “mau”, nama yang dipanggil sebagai ganti diri kucing di zaman purba mesir
    (seperti meow)
  • “meow”
    panggilan manja atau ganti yang sering digunakan
  • Mariam
    “Virgin Mary” bagi penganut kristian

Tak percaya? 

Ok cuba anda perhatikan gambar di bawah, nampak tak huruf M yang dimaksudkan pada dahi kucing berwarna tabby tersebut?



kurang yakin? … mungkin anda beranggapan ini satu kebetulan.
Senang sahaja kalau anda ada kucing tabby cuba tengok dahi mereka

TABBYdiklasifikasikan kepada beberapa kategori mengikut
corak yang dihasilkan.

Terdapat 4 jenis TABBY iaitu

  1. Mackerel Tabby
  2. Classic Tabby
  3. Ticked Tabby
  4. Spotted Tabby



Mackerel Tabby
•    Mempunyai jalur yang lurus dan menegak, dan biasanya agak
melengkung dibahagian badan
•    Jaluran agak halus dan semakin mengecil dan putus putus
dibaghagian rusuk  dan abdomen
•    Selalunya mempunyai bentuk “M” di dahi
•    Mempunyai batang hidung yang lebar dan berbintik hitam atau
gelap di bahagian bawah hidung
•    Ada juga yang menggelarnya sebagai “fishbone tabby”
disebabkan jaluran seperti isi ikan tambahan pula dinamakan sempena ikan
tengiri (mackerel)
•    Tabby jenis ini palaing banyak didapati



Classic Tabby
•    Ia dipanggil “classics” kerana bentuknya yang klasik dan elegan
•    Juga dikenali sebagai “marble” atau “blotched” . Kelihatan seperti corak marmar atau kek marble
•    Ia cenderung mempunyai warna yang gelap dan hitam
•    Juga mempunyai huruf “M” di dahi seperti mackerel tabby
•    Bezanya , classic tabby mempunyai pusar dibadan, dan ia bercorak berpusar atau berputar
•    Jalurannya lebih lebar berbanding mackerel
•    Mempunyai corak seperti “butterfly di bahagian bahu” dan “bullseye” atau “oyster” di bahagian rusuk.





Spotted Tabby

  • Spotted tabby bukanlah corak yang sebenar ia tebentuk dari pecahan mackerel tabby    
  • Perubahan pada jalur mackerel yang berpecah  menghasilkan corak berbintik dan tompok 
  • Ia kelihatan seperti berbintik-bintik atau bertompok-tompok dibahagian badan
  • Terdapat juga yang mempunyai tompok besar yang dipercayai terhasil dari pecahan corak “classic tabby”













Salah seekor kucing yang boarding di klinik saya, lupa namanya
Baka : Bengal
Corak Bulu : Spotted Tabby

Ticked Tabby 

  • corak ini terhasil bukan disebakan oleh jaluranya , tetapi
    terhasil kerana bulunya yang mempunyai warna berbeza. 
  • Pemecahan warna pada bulu menyebakan warna kelihatan
    seperti campuran taburan garam dan lada hitam
  • Kesan jaluran tabby yang masih teringgal boleh kelihatan di
    bahagian muka, bawah kaki, perut dan hujung ekor



Torbie
•    Kombinasi antara warna antara tabby dan tortoiseshell
sering dipanggil sebagai “torbie”







14 July 2014

WARNA BULU KUCING : SOLID COLOUR

SOLID COLOUR 





SOLID COLOUR, merujuk kepada kucing yang bulunya hanya SATU WARNA SAHAJA sebagai contoh hitam.  Kerana itu ia di panggil “SOLID”.

Sekiranya kucing itu dikatakan berwarna BLACK SOLID atau SOLID BLACK , ini bermakna keseluruhan badan kucing tersebut berwarna hitam, dan TIDAK mempunyai sebarang tanda, jalur, corak atau calit di badannya
 

Salah seekor kucing saya yang bernama Burn
Baka : Domestic Long Hair ,
Warna : Solid Black

Secara genetik, terdapat dua warna asas utama bagi bulu kucing iaitu ;

  • “black”  mewakili warna hitam
  • “red” mewakili warna oren

Ada juga artikel yang mengatakan terdapat empat(4) warna asas iaitu 

  • black / hitam
  • red / oren
  • chocolate / coklat
  • cinnamon

Pasti anda tertanya bagaimana pula dengan kucing berwarna kelabu atau cream. Warna-warna ini terhasila apabila kucing mewarisi  genetik “dilute genes”, dimana warna asas asal bulu tersebut akan di “dilute” atau dicairkan, sebagai contoh…..

  • warna bulu yang asalnya berwarna hitam akan kelihatan kelabu atau dikenali sebagai “blue
    Didalam mengkelaskan warna kucing tiada istilah warna kelabu(grey), ini kerana warna kelabu dirujuk sebagai “blue
Salah seekor kucing saya yang bernama BabyBlue
Baka : Domestic Long Hair ,
Warna : Solid Blue
  • manakala warna bulu yang asalnya  oren “red” akan menjadi “cream”  atau “cameo
    Didalam mengkelaskan warna kucing tiada istilah oren atau orange, warna ini dirujuk sebagai “red” 

Bagaimana pula dengan warna putih?

Putih terbentuk apabila kucing mewarisi “masking gene” dimana warna yang diwarisi akan ditutupi atau dilindungi oleh warna putih.

Oleh itu kucing akan kelihatan berwarna putih.