Tag: kucing

Perlukah untuk mandikan kucing?

As salam & Salam Sejahtera buat Papa & Mama kucing semua Sering saya ditanya soalan berikut…..1- Perluke nak mandikan kucing?2- Berapa kerap plak nak mandikan kucing? SOALAN 1: PERLU KE NAK MANDIKAN KUCING? Jawapan saya ; perlu dan tak perlu PERLU sekiranya…. Kucing anda mempunyai masalah kulit sebagai contoh rawatan…

Read More »

Happy 13th Birthday Felix

Bulan Ogos yang lalu banyak betul yang berlaku, menjadikan saya agak sibuk menguruskan urusan tertentu yg dah tertunda agak lama, di tambah pula persiapan sambutan ulang tahun klinik saya, syukur dah 12tahun harap berpanjangan lah usianya (doa kan ye) , pastu raya haji, pastu ada lah halnya yang saya pun…

Read More »

Betulke kos rawatan kucing di klinik vet MAHAL?

semalam sy berwhatsapp dgn seseorg, kebetulan sy kat dobi layan diri so bolehlah whatsapp panjang2 sementara tunggu dobi selesaimelalui perbualan tersebut…sy difahamkan sekarang ni ada one food company ni sedang buat kempen kesedaran membawa kucing ke klinik, kerana mengikut kajian mereka almost 40% pemilik kucing di Malaysia tidak pernah membawa…

Read More »

Kutu boleh membunuh?

No Picture

Hi guys … maaf sangat sebab belum berkesempatan nak update blog ni sebab masih dalam proses nak menyelenggarakan website yang berkaitan maaflah dah biasa semua nak buat sendiri (sbb its fun) so take time la tapi untuk tidak menghampakan uol yng visit kat blog ni ni saya up kan video…

Read More »

Susu Punca Cirit Birit! Betulke?

Susu Punca Cirit Birit! Betulke? ======================= Kucing sering dikaitkan dengan susu.. Seolah-olah kucing suka minum susu? Betulke? Pendapat saya, kucing domestik(belaan) sahaja yg suka susu mungkin pada awalnya susu diberikan sebagai sumber protein (mungkin juga kalsium) tambahan pada kucing, ini kerana sifat semulajadinya sebagai haiwan karnivor (haiwan pedaging). Sebab kalau…

Read More »

Pray for Pantai Timur – Moga Kucing Terselamat dari Banjir

No Picture
Read More »

Selamat Hari Natal Buat Semua Pemilik Kucing

No Picture
Read More »

Tanda-tanda awal Kucing anda ada masalah kencing

No Picture

Apakah tanda-tanda awal kucing anda ada menghadapi masalah tidak boleh kencing? Biasanya kucing akan kelihatan murung dan tidak bermaya serta tidak selesa. Bagaimana perasaan anda apabila terpaksa tahan kencing/buang air kecil? pastinya sakit dan tidak selesa bukan? Sama jugalah seperti kucing, bezanya mereak tidak menahan untuk kencing tetapi mereka cuba…

Read More »

Video Klip Tips & Cara Penggunaan Ubat Kutu Kucing

No Picture

Tahukah anda ubat kutu kucing boleh di beli di kaunter, dan anda boleh mengaplikasikan atau menggunakannya sendiri di rumah. Mungkin ada di antara anda yang kurang jelas, atau tidak tahu cara menggunakan ubat kutu jenis “spot on”. Ia amat mudah semudah 1,2 dan 3 Apa yang perlu anda buat adalah,…

Read More »

Usia Kucing Anda

No Picture

Semalam di FB pageDrLynnYamin saya menanyakan beberapa soalan berkaitan dengan umur kucing. Kesemunya 12 soalan, and semuanya berkaitan dengan umur kucing.   Pelbagai jawapan yang saya terima, dalam hal ini tiada jawapan yang salah atau betul. Macam mana tu? Macam ni, kucing adalah benda hidup dan ia sangat subjektif dan bersikap…

Read More »