Author: DrLynnYamin

RINGWORM ….. CACING ATAU FUNGUS??

“RINGWORM” merupakan penyakit kulit yang sangat biasa (common) pada kucing tidak kira….-USIA………..anak kucing atau kucing dewasa-JANTINA…..jantan atau betina-BAKA……….semua baka perisan, BSH, local, dan yg lain-lain.APAKAH PENYEBAB RINGWORM? “RINGWORM” adalah penyakit yang disebabkan FUNGUS yang dikenali sebagai Microsporum Canis. Selain M.canis ada juga beberapa fungus lain. Umumnya dikenali sebagai RINGWORM 🙂 Maknanya RINGWORM…

Read More »

FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE

Harap post ni dapat membantu papa/mama anak berbulus untuk membezakan antara FUNGUS dan KURAP. FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE=============================== FUNGUS/FUNGAL – berpunca dari fungus atau bahasa melayu kulat (rasa betul dah tu kulat)… kalau nak saintifik sikit dia panggil fungi ManakalaKURAP/MANGE – berpunca dari ektoparasit/hama/tungau Jadi ia adalah 2 benda yg berbeza…

Read More »

Betulke kos rawatan kucing di klinik vet MAHAL?

semalam sy berwhatsapp dgn seseorg, kebetulan sy kat dobi layan diri so bolehlah whatsapp panjang2 sementara tunggu dobi selesaimelalui perbualan tersebut…sy difahamkan sekarang ni ada one food company ni sedang buat kempen kesedaran membawa kucing ke klinik, kerana mengikut kajian mereka almost 40% pemilik kucing di Malaysia tidak pernah membawa…

Read More »

Kutu boleh membunuh?

No Picture

Hi guys … maaf sangat sebab belum berkesempatan nak update blog ni sebab masih dalam proses nak menyelenggarakan website yang berkaitan maaflah dah biasa semua nak buat sendiri (sbb its fun) so take time la tapi untuk tidak menghampakan uol yng visit kat blog ni ni saya up kan video…

Read More »

Apa itu Vaksin?

APA ITU VAKSIN? ============== Secara ILMIAH atau BAHASA nya , VAKSIN merupakan salah satu kaedah yang tepat dan terbaik bagi mencegah penyakit. VAKSIN juga dikenali sebagai imunisasi, ini kerana VAKSIN memberi kekebalan dan imuniti kepada badan untuk melawan serangan penyakit yang disebabkan virus atau bakteria. Secara FIZIKAL dan REALITI nya…

Read More »

Keperluan memberi ubat cacing kepada kucing anda

Ubat Cacing ….. Perlu ke ? Jawapanya PERLU Selagi kucing anda masih bernafas, tak kisah sama ada kucing anda sepenuhnya di dalam rumah ataupun bermain diluar, kucing anda masih perlu makan ubat cacing. Sama macam manusia lah….macam kita. Errk ke uol pun dah lama tak makan ubat cacing ? eh…

Read More »

Ada apa dengan Rabies?

Hi cat lovers apa khabar semua masih mood raya ke? lama saya tak berkongsi info dgn uols..innsyaAllah segala pertanyaan saya akan cuba jawab moga Allah berikan kelapangan dan kesihatan kepada saya dan anda semua serta anak2 berbulus kita semua. Baru2 ni negara kita sekali lagi digemparkan dengan isu Penyakit Rabies….

Read More »

Langkah Menjaga Anak Kucing Stray

Apabila anda memgambil anak kucing di jalanan atau “stray” anda mempunyai 2 pilihan; samaada bawak terus balik rumah atau bawa ke klinik untuk mendapatkan rawatan pertama. Ok, sebagai permulaan saya akan menerangkan sekiranya anda membawa “anak kucing stray” ke klinik haiwan.

Read More »

Susu Punca Cirit Birit! Betulke?

Susu Punca Cirit Birit! Betulke? ======================= Kucing sering dikaitkan dengan susu.. Seolah-olah kucing suka minum susu? Betulke? Pendapat saya, kucing domestik(belaan) sahaja yg suka susu mungkin pada awalnya susu diberikan sebagai sumber protein (mungkin juga kalsium) tambahan pada kucing, ini kerana sifat semulajadinya sebagai haiwan karnivor (haiwan pedaging). Sebab kalau…

Read More »

Kneading / Menguli

No Picture
Read More »