Selamat Hari Malaysia

Read More »

Perlukah untuk mandikan kucing?

As salam & Salam Sejahtera buat Papa & Mama kucing semua Sering saya ditanya soalan berikut…..1- Perluke nak mandikan kucing?2- Berapa kerap plak nak mandikan kucing? SOALAN 1: PERLU KE NAK MANDIKAN KUCING? Jawapan saya ; perlu dan tak perlu PERLU sekiranya…. Kucing anda mempunyai masalah kulit sebagai contoh rawatan…

Read More »

Tahukah anda sebenarnya DrLynnYamin juga ada youtube channel?

As salam & Salam sejahtera semua Hari ni 13/09/2018 sebelum harini ni melabuhkan tirainya, saya perlu post juga sebab nak buat countdown SilaBACA SAMPAI HABIS dan AMBIL TINDAKAN susulan innshaAllah anda akan dapat HADIAH ISTIMEWA jeng jeng jeng … nak tahu apa ganjarannya??? haa kena la baca sampai habis. Alhamdulillah syukur…

Read More »

Happy 13th Birthday Felix

Bulan Ogos yang lalu banyak betul yang berlaku, menjadikan saya agak sibuk menguruskan urusan tertentu yg dah tertunda agak lama, di tambah pula persiapan sambutan ulang tahun klinik saya, syukur dah 12tahun harap berpanjangan lah usianya (doa kan ye) , pastu raya haji, pastu ada lah halnya yang saya pun…

Read More »

RINGWORM ….. CACING ATAU FUNGUS??

“RINGWORM” merupakan penyakit kulit yang sangat biasa (common) pada kucing tidak kira….-USIA………..anak kucing atau kucing dewasa-JANTINA…..jantan atau betina-BAKA……….semua baka perisan, BSH, local, dan yg lain-lain.APAKAH PENYEBAB RINGWORM? “RINGWORM” adalah penyakit yang disebabkan FUNGUS yang dikenali sebagai Microsporum Canis. Selain M.canis ada juga beberapa fungus lain. Umumnya dikenali sebagai RINGWORM 🙂 Maknanya RINGWORM…

Read More »

FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE

Harap post ni dapat membantu papa/mama anak berbulus untuk membezakan antara FUNGUS dan KURAP. FUNGAL/FUNGUS vs KURAP/MANGE=============================== FUNGUS/FUNGAL – berpunca dari fungus atau bahasa melayu kulat (rasa betul dah tu kulat)… kalau nak saintifik sikit dia panggil fungi ManakalaKURAP/MANGE – berpunca dari ektoparasit/hama/tungau Jadi ia adalah 2 benda yg berbeza…

Read More »

Betulke kos rawatan kucing di klinik vet MAHAL?

semalam sy berwhatsapp dgn seseorg, kebetulan sy kat dobi layan diri so bolehlah whatsapp panjang2 sementara tunggu dobi selesaimelalui perbualan tersebut…sy difahamkan sekarang ni ada one food company ni sedang buat kempen kesedaran membawa kucing ke klinik, kerana mengikut kajian mereka almost 40% pemilik kucing di Malaysia tidak pernah membawa…

Read More »

Kutu boleh membunuh?

Hi guys … maaf sangat sebab belum berkesempatan nak update blog ni sebab masih dalam proses nak menyelenggarakan website yang berkaitan maaflah dah biasa semua nak buat sendiri (sbb its fun) so take time la tapi untuk tidak menghampakan uol yng visit kat blog ni ni saya up kan video…

Read More »

Apa itu Vaksin?

APA ITU VAKSIN? ============== Secara ILMIAH atau BAHASA nya , VAKSIN merupakan salah satu kaedah yang tepat dan terbaik bagi mencegah penyakit. VAKSIN juga dikenali sebagai imunisasi, ini kerana VAKSIN memberi kekebalan dan imuniti kepada badan untuk melawan serangan penyakit yang disebabkan virus atau bakteria. Secara FIZIKAL dan REALITI nya…

Read More »

Keperluan memberi ubat cacing kepada kucing anda

Ubat Cacing ….. Perlu ke ? Jawapanya PERLU Selagi kucing anda masih bernafas, tak kisah sama ada kucing anda sepenuhnya di dalam rumah ataupun bermain diluar, kucing anda masih perlu makan ubat cacing. Sama macam manusia lah….macam kita. Errk ke uol pun dah lama tak makan ubat cacing ? eh…

Read More »