July 3 2018

Kutu boleh membunuh?

Hi guys …

maaf sangat sebab belum berkesempatan nak update blog ni
sebab masih dalam proses nak menyelenggarakan website yang berkaitan
maaflah dah biasa semua nak buat sendiri (sbb its fun) so take time la

tapi untuk tidak menghampakan uol yng visit kat blog ni
ni saya up kan video berkaitan kutu

video ni saya buat 3 tahun yang lalu dan diupload di my youtube channel
dalam banyak video ni yang paling sikit viewer hehe ๐Ÿ™‚ enjoy watching

for more video do visit and subscribe my youtube channel k ๐Ÿ™‚

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
July 2 2018

Apa itu Vaksin?

APA ITU VAKSIN?
==============
Secara ILMIAH atau BAHASA nya , VAKSIN merupakan salah satu kaedah yang tepat dan terbaik bagi mencegah penyakit.
VAKSIN juga dikenali sebagai imunisasi, ini kerana VAKSIN memberi kekebalan dan imuniti kepada badan untuk melawan serangan penyakit yang disebabkan virus atau bakteria.

Secara FIZIKAL dan REALITI nya , VAKSIN merupakan substance/cecair yang dimasukkan ke dalam tubuh, dengan tujuan menghasilkan kekebalan terhadap sesuatu penyakit.
VAKSIN ini mengandungi bahan antigenik yang akan digunakan untuk menghasilkan kekebalan terhadap penyakit yang disebabkan oleh bakteria atau virus.

Apa pulak ANTIGENIK ni???
ANTIGENIK atau ANTIGEN adalah zat atau protein yg meransang tindakbalas imun dalam badan, dan kemudiannya sistem pertahanan badan akan menghasilkan antibodi.

Apa pulak ANTIBODI?? busy body ke ? lebih kurangla haha …..
ANTIBODI adalah protein yang bertanggungjawab untuk melawan serangan penyakit dengan cara memusnahkan antigen.

Macam mana ANTIBODI musnahkan ANTIGEN?? adalah mekanisma dia …
nanti kalau story kat sini dah rasa macam cerita subjek imunologi plak… saya bukanlah orang yang arif untuk huraikan …. senang cerita untuk kita orang orang awam ni …. ANTIBODI akan mengikat ANTIGEN dan dismusnahkan.

ok …..sy dah bagitahu
– apa itu VAKSIN dari segi istilah dan bahasa
– apa itu VAKSIN dari segi fizikal dan realiti

sekarang saya nak bagi tahu apa itu VAKSIN secara yang senang nak faham untuk kita kita orang awam ni …
ini jugalah cara saya terangkan pada team saya … sbb cara ni senang nak faham …. so para ilmiah dan cendikiawan harap jangan kecam… saya dah tulis secara ilmiah kat atas tu , kalau ada yg tersalah konsep harap dapat di perbetulkan dan tegur secara ilmiah juga ๐Ÿ™‚ tq

kat bawah ni nak tulis secara simple untuk mudah bagi faham.

jadi VAKSIN ADALAH …….

VAKSIN ni boleh la kita kata macam serangan percubaan/tryal atau ala ala macam “trial exam” gitew……
contoh waktu Trial SPM kita amik trial spm tu macam real SPM jugakan?
trial tu dibuat untuk pelajar get use dengan situasi SPM sebenar, supaya tak panik dan familiar dengan bentuk soalan SPM nanti. so bila SPM kita macam confident je dah tak nerbes dah ha kurang lebih camtu la

so lebih kurang macam tu la fungsi VAKSIN ni, dia ala ala “tryal serangan penyakit” yang membolehkan badan bersedia untuk menghadapi serangan penyakit yg sebenar.

Macam mana tu?
Ok sebagai contoh kita ambil VAKSIN A.
VAKSIN A mengandungi bahan antigen VIRUS A yang menyebabkan penyakit A

so apabila tubuh kita di vaksin dengan VAKSIN A
1– bahan ANTIGEN A akan masuk ke dalam sistem tubuh badan
2– kemudian sistem pertahanan badan akan mengenal pasti ANTIGEN A sebagai bahan asing yang merbahaya.
3– sistem imunisasi badan akan menghasilkan ANTIBODI terhadap ANTIGEN A melalui mekanisma tertentu
4 — dan akhirnya dalam badan kita kini mempunyai ANTIBODI A
5 — ANTIBODI A yg terhasil akan dikerah ke lokasi serangan untuk musnahkan ANTIGEN A dan menutralkan serangan
6 — selepas semua ANTIGEN A dimusanahkan — tubuh badan kita bebas dari penyakit — ala ala FBI kata “ALL CLEAR”
7 — walaupun antigen all clear TAPI ANTIBODI A kekal dalam badan
8 — dan sekirannya berlaku serangan PENYAKIT A sekali lagi
9 — sistem badan akan mengenalpasti , dan ANTIBODI A akan terus
dikerah ke lokasi pencerobohan dan dalam masa yang sama badan akan terus menghasilkan ANTIBODI A
10 — langkah 5&6 berulang begitu lah seterusnya

Jadi nampak tak kepentingan dan keperluan VAKSIN?

NAMPAK…. Allhamdulillah
sbb tu saya kata tak kenal maka tak cinta ๐Ÿ™‚

TAK NAMPAK…… erk takpe
maksudnya sekiranya berlaku SERANGAN PENYAKIT A

Individu YANG TELAH DIVAKSIN ; hanya perlu melalui step 9 & 10 sahaja kerana badan telah mempunyai ANTIBODI terhadap VIRUS A
ala-ala awak tinggal tekan suit cetak/produce – berbondong bondong antibodi A keluar melawan penyakit A

TAPI…
Bagi YANG TIDAK VAKSIN; individu tersebut perlu melalui step 1 hingga 10
dan ia mungkin mengambil masa yang lama, dan serangan yang agak teruk biasanya turut menjejaskan kondisi badan, ini memburukkan lagi keadaan.

harapan saya dengan artikal ini anda dapatla jelaskan yang mana keruh tentang vaksin

plan asal nak tulis apa itu vaksin dan bagaimana ia bertindak
tapi cerita fasal vaksin je dah panjang cenggini….
eh tapi sikit sebanyak dah cerita gak camne vaksin buat kerja dia kan

ok guys
thanks for reading
kalau anda rasa ia bermanfaat please share jangan segan segan
orang kata sharing is caring,
tapi ilmuan kata kalau ilmu kita share ilmu takkan mati
mudah mudahan memberi manfaat kepada yang membaca
owh feel free to ask
innshaAllah ada kelapangan saya jawab
have nice day

*nota kaki*
Saya rasa post ni sesuai untuk semua orang, semua insan yang mementingkan kesihatan, yang ingin melindungi diri dari penyakit.
Tidak semestinya mereka yang bergelar ibu bapa kepada anak berbulus, malah ibubapa yg sebenar.
Ini kerana isu VAKSIN bukan sahaja hangat diperkatakan dikalangan pemilik kucing , malah diantara ibubapa diluar sana.

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
July 1 2018

Keperluan memberi ubat cacing kepada kucing anda

Ubat Cacing ….. Perlu ke ?

Jawapanya PERLU

Selagi kucing anda masih bernafas, tak kisah sama ada kucing anda sepenuhnya di dalam rumah ataupun bermain diluar, kucing anda masih perlu makan ubat cacing. Sama macam manusia lah….macam kita.
Errk ke uol pun dah lama tak makan ubat cacing ?
eh eh malu nak ngaku pulak…. ok bila last anda makan ubat cacing?
haha garu kepala …
takpe takpe pas ni boleh makan k

ok berbalik semula cerita pada anak berbulus kita
Sudah menjadi kebiasaan saya untuk menanyakan “Bila last bagi ubat cacing kat kucing ni” sekiranya saya memeriksa kucing yg jarang ke klinik.

dan antara jawapan popular yg saya terima
“owh dah besar kena bagi ubat cacing juga ke”
“kucing saya dalam rumah je”
“kucing saya tak makan daging mentah”

actually apa pun jawapannya, yang pasti kucing anda perlu diberi ubat cacing sekurang-kurangnya 3 bulan sekali.

Nak tahu kenapa?

sebab kucing anda boleh dapat/memperoleh cacing dengan cara……
1~ sifat semulajadi memburu (chewah macam buru apa je )
merujuk kepada yang suka tangkap tikus
2~ tertelan/makan “flea” (kutu) semasa grooming /jilat bulu badan
aaaa sebab tu kawal kutu tu sangat penting!!
3~ termakan/terjilat telur (terutama roundworm dari tanah)
eerrrrk Dr kucing saya tak makan tanah
memang kucing tak makan or jilat tanah, tapi dia org ni kalau kat luar ada
tanah lapang suka berguling guling kat situ, so nanti melekat kat bulu,
pastu dia jilat bulu/badan dia maka masukla dalam perut ๐Ÿ™‚
4~menyusu ni bagi yang masih kecil la

kesimpulannya
memang penting bagi ubat cacing kepada kucing anda

dan yang PALING PENTING bagi ubat cacing yang betul!

sebagai pengguna dan mama/papa kepada anak berbulus anda perlu tahu …
1- TIDAK semua ubat cacing boleh membunuh semua cacing
2- UBAT CACING perlu di beri mengikut berat badan

MAKA…….
Jadilah PENGGUNA dan MAMA/PAPA yang bijak, rujuk kepada Vet yg berhampiran untuk mengetahui ubat cacing yang sesuai dan berkesan JANGAN main beli sebarangan ok…..

untuk baca lebih tentang kutu boleh baca disini

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
July 20 2017

Ada apa dengan Rabies?

Hi cat lovers apa khabar semua
masih mood raya ke?
lama saya tak berkongsi info dgn uols..innsyaAllah segala pertanyaan saya akan cuba jawab
moga Allah berikan kelapangan dan kesihatan kepada saya dan anda semua serta anak2 berbulus kita semua.

Baru2 ni negara kita sekali lagi digemparkan dengan isu Penyakit Rabies.
Kalau sebelum ini ia tidak menarik perhatian uols sebab hanya melibatkan anjing,
tapi kali ni agak berbeza, sebab ada kes yang melibatkan kucing.
Ini menyebabkan ada sesetengah pemilik si comel jadi panik, dan bertanya pelbagai soalan kepada saya.

Memandangkan isu ini adalah isu semasa dan nasional, saya terpanggil untuk berkongsi sedikit info kepada rakan2 pemilik & pencinta kucing di luar sana.
Saya bukanlah “pakar”, sekadar berkongsi ilmu dan pengetahuan berkaitan dengan penyakit Rabies ini.
Saya berharap klip video ringkas ini sedikit sebanyak dapat memberi pencerahan kepada kalian.

p/s: seandainya anda merasakan klip video ini berguna dan membantu , harap dapat share pada teman2 yg lain. Feel free to share and tag your frens… org kata sharing is caring

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
December 6 2016

Langkah Menjaga Anak Kucing Stray

Apabila anda memgambil anak kucing di jalanan atau “stray” anda mempunyai 2 pilihan; samaada bawak terus balik rumah atau bawa ke klinik untuk mendapatkan rawatan pertama.

Ok, sebagai permulaan saya akan menerangkan sekiranya anda membawa “anak kucing strayke klinik haiwan.

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
December 1 2016

Susu Punca Cirit Birit! Betulke?

10422320_1502017010069137_4517453228363347017_n

Susu Punca Cirit Birit! Betulke?
=======================
Kucing sering dikaitkan dengan susu..
Seolah-olah kucing suka minum susu? Betulke?

Pendapat saya, kucing domestik(belaan) sahaja yg suka susu mungkin pada awalnya susu diberikan sebagai sumber protein (mungkin juga kalsium) tambahan pada kucing, ini kerana sifat semulajadinya sebagai haiwan karnivor (haiwan pedaging).

Sebab kalau ikut logik kalau kucing liar atau kucing terbiar, mana pulak dia nak dapat susu betul tak? Tapi untuk “big cat” atau “wild cat” di luar sana mereka dapat sumber protein tambahan dari tulang temulang mangsa mereka, tambahan pula mereka memang makan daging sahaja.

Tapi katakan lah sebagai pemilik kucing anda tetap ingin memberikan susu kepada kucing anda. Tak menjadi masalah tetapi anda perlu tahu bahawa pemilihan susu kucing yang betul amat penting!

JANGAN berikan susu full cream , susu pekat dan yang sewaktu denganya (yang manusia punya) kepada kucing anda
JANGAN berikan susu kucing dewasa kepada anak kucing yang baru lahir (sekurang kurangnya yang berumur kurang dari 6 minggu)
Kenapa? Nanti saya akan terangakan.

Jika anda ingin memberikan susu kepada kucing anda pastikan ia adalah khas untuk kucing atau yang tertulis (atau dilebelkan) “free lactose” ini kerana kucing (sama seperti manusia) kadang-kadang mempunyai masalah “lactose intolerance”.

Apa maknanya tu?
Macamni, “lactose intolerance” ni maksudnya kucing tidak boleh bertolak ansur atau tidak boleh menerima kandungan lactose. Ini disebabkan ketidakhadiran (tiada) enzim untuk mencernakan lactose dalam badan kucing. Akibatnya kucing akan cirit birit!

Sama juga dengan manusia, saya pasti ada di antara anda yang tidak boleh minum susu, di mana kalau anda minum susu anda akan mengalami cirit birit, dan Doktor menasihatkan agar anda tidak “consume any dairy product”.

Tidak dinafikan ada di antara anda akan berkata, kucing saya minum “Full Cream” ok je … tak cirit pun dah bertahun.. Betul tak dinafikan. Alhamdulillah lah kalau kucing anda tidak sensitif. Kerana ini bersifat individu. Tapi tidak mustahil ia akan meninggalkan kesan sampingan di masa akan datang.

Sebab tu di dalam bilik konsultasi saya, saya tidak menggalakkan pemilik memberi susu kepada anak kucing atau kucing yang sedang sakit, kerana ini mungkin memudaratkan lagi keadaan kucing yang sedang sakit.

Bagi anak kucing terutama yang kematian ibu atau ditinggalkan ibunya, berikan susu khas untuk anak kucing. Lebik baik kalau di beri susu yang mengandungi kolustrum ibu. Biasanya akan dilabel sebagai “Milk Replacer”. Kalau saya, saya sering menggunakan susu “Milkodog”.

Memberi susu kucing dewasa kepada nak kucing, samalah juga seperti anda memberi susu yang anda minum kepada bayi anda. Tentulah ia tidak sesuai dan memudaratkan bayi anda bukan? Sama juga dalam kes kucing.

Jadi berhati-hatilah dalam memberi susu kepada kucing anda.

Di sini saya sharekan gambar susu whiskas ni …. cool kan packaging nye ? Saya pun tak sure sama ada di Malaysia dah ada ke tidak susu ni. Gambar ni diambil semasa di London

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
November 12 2015

Flea Dirt – Tahi Kutu

fleadirt

Pernahkah anda melihat bintik-bintik atau serbuk hitam (seperti dalam gambar) pada bulu kucing anda?
– Ini bukan habuk
– Ini bukan kotoran akibat kucing anda berguling di atas jalan raya
– Ini bukan telur kutu

Habis apa benda ni?
Ini adalah kotoran dari kutu atau juga di kenali dengan istilah “FLEA DIRT” warna sebenarnya adalah merah atau dark brown.
Tak percaya, dapatkan kotoran ini anda cuba larutan pada air atau gosok kan pada kapas yang beralkohol (alcohol swab). Pasti air tadi bertukar menjadi merah atau coklat pekat, dan kapas atau swab tadi ada meninggalkan kesan merah.

FLEA DIRT ini adalah najis kutu/sengkenit/flea. Dah tu kenapa warna merah? Sebab kutu hisap darah, darah warna merah ….. sebab itulah najisnya berwarna merah
Like & Share dengan rakan-rakan

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)
September 20 2015

FLEA

10599297_1497790987158406_3638687807028895853_n

Situasi 1
Pemilik : Kucing saya dalam rumah sahaja tak keluar rumah
DrLynn: Ada tak contact dengan kucing luar?
Pemilik : Ada la sekor kucing tu suka masuk rumah, kadang dia main kat luar pintu rumah
====================
Situasi 2
Pemilik : Kucing saya duk dalam sangkar je…tak campur dengan kucing lain
DrLynn : Sangkar dalam rumah ke luar?
Pemilik : Kat luar.

Ketahuilah selagi kucing anda boleh berhubung atau ada contact dengan kucing luar
Kucing anda sentiasa terdedah untuk dijangkiti oleh FLEA
English kata FLEA
Bahasa Malaysia terjemah “SENGKENIT”
Orang awam mengistilahkannya sebagai “KUTU”

Boleh dilihat dengan mata kasar, bergerak pantas dan laju di badan kucing. Menghisap darah dan boleh membawa penyakit kepada kucing anda!

jangan lupa share, sebab sharing is caring :)